Záujem nad rozkazy

Minister obrany si so svojím štátnym tajomníkom sadol, porozprával sa s ním a všetko si vysvetlili.

20.09.2017 21:00
debata (14)

Žiadna kauza nie je, žiadna ďalšia koaličná trenica sa na obzore nečrtá. Výborne. Akurát, že tu nejde o ministra a jeho štátneho tajomníka, ale o rozhodovanie, ktoré presahuje ich oboch.

O armádnych nákupoch sa hovorilo už v lete, aj bez štátneho tajomníka. Nebol to nik iný ako predseda vlády, ktorý uprostred koaličnej krízy prišiel na ministerstvo obrany, aby tam zdôrazňoval, že modernizácia našich ozbrojených síl musí odrážať geopolitické záujmy Slovenska.

„Pán minister jasne pochopil aj spolu so mnou, že čo bolo predmetom tohto rozhovoru. Preto ho ešte raz prosím, aby pripravil všetky doklady tak, aby som mal ako predseda vlády pocit, že sa správame európsky.“ Tieto slová v auguste na adresu ministra Petra Gajdoša nevyslovil jeho štátny tajomník Róbert Ondrejcsák. Vyslovil ich Gajdošov momentálny šéf Robert Fico.

Keď teda minister za SNS vyhlásil, že si chce na rozhodovanie o stíhačkách, ktoré sa malo tento mesiac uzavrieť, ponechať čas do polovice budúceho roka, pričom v hre sú ešte stále aj migy (aj keď ako „plán B“), nie je podstatné, že tým rozladil štátneho tajomníka za Most-Híd. Podstatné bude, ako to vyhodnotí vláda a jej predseda, ktorý si uprostred hry o budúcnosť Európy nemôže dovoliť nič, čo by sa mohlo na fórach EÚ hodnotiť aj ako geopolitické vajatanie Slovenska.

Predseda vlády si uprostred hry o budúcnosť EÚ nemôže dovoliť nič, čo by sa mohlo na jej fórach hodnotiť aj ako geopolitické vajatanie Slovenska.

Ak si dokážeme zrátať dva a dva, potom je zrejmé, z čoho uprostred leta pramenili kuloárne obavy, že za tančekmi Andreja Danka nemusia byť len jeho nezvládnuté osobné ambície, prípadne nevysoká úroveň jeho poradenského zázemia. Či už chce niekto staviť na plány francúzskeho prezidenta a nemeckej kancelárky založiť tuhšie sa integrujúce jadro Európskej únie, alebo sa mu viac pozdáva vízia šéfa Európskej komisie, ktorý vidí budúcnosť únie v simultánnom pohybe všetkých jej častí tým istým smerom, jasné mu musí byť, že podstatná časť našej súčasnej parlamentnej opozície nie je kompatibilná ani s jednou z týchto možností… Podstatná, pretože taká, bez ktorej iná vláda, než akú práve máme, nevznikne.

Predlžovanie závislosti slovenských ozbrojených síl od dodávok a servisu z Ruska by nám príliš na kompatibilnosti tiež nepridalo. Nemýľme sa. O spoločnej bezpečnosti a obrane ako dôležitej súčasti európskeho pohybu vpred hovoria tak Macron s Merkelovou, ako aj Juncker. Hoci nebudeme Rusko rovno považovať za nepriateľa, zato sa ešte nestane naším spojencom. Naši spojenci sú spolu s nami v Európe. To, ako a čím bude vyzbrojená a modernizovaná naša armáda, preto nie je len otázka biznisu. Je to otázka politiky.

Epizóda Gajdoš verzus Ondrejcsák nie je rozhodujúca. Rozhodujúce bude, aby minister, ktorý sa svojho času zaskvel tvrdením, že rozkaz je nad zákon, mal jasno v tom, že nad všetkými jeho rozkazmi je ešte záujem štátu, ktorý reprezentuje.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #stíhačky #Peter Gajdoš