Koniec starých časov

Prekvapujúce môže byť až také výrazné víťazstvo Andreja Babiša a jeho hnutia ANO, celkovo však parlamentné voľby v Česku neprekvapujú.

21.10.2017 17:48
debata (16)

Svet tradičných politických blokov, ktorý na strane pravice dlhé roky zosobňovala strana ODS a jej satelity a na strane ľavice sociálni demokrati z ČSSD, je definitívne minulosťou.

Vládu bude zostavovať miliardár s množstvom škandálov a obvinení na krku, ktorý sa štylizuje do polohy racionálneho manažéra. Ústredným motívom jeho politiky je heslo o tom, že štát je treba riadiť ako firmu. Nuž ak by mal Babiš riadiť český štát naozaj ako niektoré zo svojich mnohých firiem, potom mnohých českých voličov čakajú krušné časy. Nepochybne však na tom zarobí líder: práve tak, ako zarobil na svojich firmách.

Väčšina politického spektra viedla proti Babišovmu ANO kampaň zameranú predovšetkým na osobu šéfa hnutia. Aj na jeho príklade sa tu však ukazuje, že politici ako Babiš z konfliktov a konfrontácie ťažia viac, než by dokázali ťažiť z kompromisov a kooperácie. Bez ohľadu na to, čo si o faktickom výsledku konfrontácie myslia jeho protivníci, Babiša škandály a podozrenia v očiach tretiny českých voličov celkom obtiekli. Jeho kampaň bola mečiarovsky priezračná: všetci na neho útočia iba preto, pretože v ňom vidia hrozbu pre svoje vlastné politické kšefty.

V očiach jeho voličov bolo podobnou logikou zdôvodniteľné aj jeho vyšetrovanie a stíhanie. Do politickej kampane proti populárnemu podnikateľovi sa podľa nich jednoducho zapojila aj česká justícia. Pre českú justíciu, ale aj demokraciu ako takú je takéto výrazné Babišovo víťazstvo nedobrou správou a predzvesťou budúcich komplikácii.

ČSSD, zdá sa, v tohtoročných voľbách dokonala svoj pád. Po dlhých rokoch nielenže nebude jednou z dvoch najvýraznejších politických síl ovplyvňujúcich zostavenie vlády, ale zrejme nebude ani najvýraznejšou politickou silou formujúcou opozíciu. Stále ešte pritom nie je vylúčené, že Babiš pri zostavovaní novej vládnej koalície siahne po svojom staronovom partnerovi, ktorého sa mu podarilo vo voľbách takto ponížiť. Bolo by to však celkom iné vládne partnerstvo než bolo ich doterajšie: sily sa otočili a sociálni demokrati by boli pri Babišovi len štatistami.

Ak zostanú v opozícii, budú musieť hľadať svoju novú tvár. V parlamentnom prostredí, v ktorom budú dominovať „manažéri“ z ANO, ale aj xenofóbne politické jednohubky zo stajne Tomia Okamuru, či nie celkom čitateľní libertariánski Piráti a komunisti z KSČM, by to nemuseli mať až také ťažké. Budú sa však musieť spoliehať na to, že očarenie českých voličov „novými“ a „netradičnými“ politikmi, ktorí sa k veslu dostávajú tým, že hlásajú koniec politiky, postupne vyprchá. Za akú cenu, to dnes nikto v Česku nevie.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #české voľby