Ohýbanie ústavy

Medzi džentlmenmi platí slovo a dodržiavajú sa aj nepísané pravidlá. O tom, že Miloš Zeman do tejto kategórie nepatrí, vieme dávno, no teraz zašiel ešte ďalej – pokúša sa v kodifikovanej ústave hľadať medzery a ohýbať ju podľa svojich predstáv.

04.11.2017 12:00
debata (14)

V súvislosti so zostavením novej českej vlády vyhlásil, že Ústava ČR mu umožňuje nechať vládu vládnuť bez dôvery parlamentu. To by znamenalo, že Andrej Babiš by mohol vládnuť aj celé štyri roky, bez toho, aby jeho kabinetu vyslovilo dôveru 101 poslancov. Je to veľmi svojská interpretácia konštitučných pravidiel, ale v intenciách Zemanovho spôsobu uvažovania.

Hoci v Česku nie je prezidentský systém, Miloš Zeman sa od začiatku svojho pôsobenia na Pražskom hrade usiloval o posilnenie prezidentského ú­radu.

Príležitosť ukázať „kto drží opraty v rukách“ dostal krátko po svojom nástupe do funkcie. Keď v júni 2013 Nečasov kabinet podal demisiu, urobil si vládu podľa svojho gusta. Nechal svojho kamaráta J. Rusnoka vládnuť ďalej bez dôvery snemovne viac ako pol roka, pričom sa odvolával na podobný ťah bývalého prezidenta Klausa s prvým kabinetom Mirka Topolánka. Bol to síce nezodpovedný krok, no pre Zemanovo ego predstavoval obrovskú satisfakciu: som to ja, kto ťahá figúrkami na šachovnici…

Aj keď ústava, pri doslovnej interpretácii, vládnutie bez dôvery umožňuje, žiadnemu demokratovi by nenapadlo obchádzať parlament a porušovať tak princípy parlamentnej demokracie. Zeman s tým zjavne problém nemá. Našťastie voliči v januári môžu rozhodnúť, či človeka, ktorý svojou svojvôľou otvára nebezpečné vráta, nechajú pri moci.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #voľby v Česku