Ako predísť hystérii

Samozrejme, že Vladimir Putin nestvoril kultúru amerických „redneckov“. Nestvoril ani rasistov, ani európske extrémistické hnutia nemajú svoj pôvod v pracovniach ruskej vojenskej rozviedky.

14.11.2017 22:00
debata (38)

Ruské peniaze nestvorili svetovú finančnú krízu, po ktorej sa síce už zotavili makroekonomické ukazovatele, ale ešte nie verejná mienka a pocit sociálneho rozvratu.

To všetko môže platiť, nič z toho však nevyvracia poznatok, že Putinova moc (iba tá, pretože občania z toho nič nemajú) zneužíva existujúce neduhy Západu pre svoje snahy o jeho oslabenie a rozbitie. Môžeme mať storaké výhrady voči britskej premiérke Therese Mayovej, ale keď hovorí o odvracaní ruských útokov proti Európe, nehovorí o niečom, čo by neexistovalo. Informačná vojna Moskvy proti Európskej únii je mnohostranne potvrdeným faktom, na ktorom nič nezmení starodávna argumentačná taktika odvádzania pozornosti.

Informačná vojna Ruska proti Európskej únii je mnohostranne potvrdeným faktom, na ktorom nič nezmení starodávna argumentačná taktika odvádzania pozornosti.

„Svetový poriadok, ktorý vyhovuje Mayovej, s okupáciou Iraku, vojnou v Líbyi, nástupom ISIS a terorizmom v Európe sa už končí. Nemôžete ho zachrániť útokmi na Rusko,“ poúča Mayovú predseda Rady federácie pre informačnú politiku Alexej Puškov. Samozrejme. Pretože budúcnosťou sveta je asi poriadok, v ktorom vojaci na dovolenke zaberajú územia suverénnych štátov, zatiaľ čo vojaci v uniformách inde pomáhajú krvavým prezidentom vyháňať z vlasti státisíce utečencov.

Poriadok, v ktorom sa zo stopäťdesiatmi­liónovej ekonomiky stala jedna veľká benzínová pumpa dosahujúca sotva výkonnosť Talianska, zatiaľ čo novodobý cár a jeho gang ukrývajú po svete miliardy. V ňom sa môžete, ak si pred nimi nedáte pozor na ústa, dočkať nejakého toho polónia v čajíku…

Ale aby sme neskĺzli do rovnakej primitívnej argumentačnej roviny. Dá sa úprimne veriť, že Putinovi nevyhovuje nástup novej studenej vojny. Koniec koncov, ten dlhodobo nevyhovuje ani Západu. Akurát, že Kremeľ ho chce odvrátiť agresívnou snahou o zmenu západnej verejnej mienky, pretože dobre vie, že tá – na rozdiel od autokraticky ovládaného Ruska – má moc meniť politiku.

Nehovoríme tu o nevinnej ruskej propagácii či o mesiášskych panslovanských mýtoch. Hovoríme o ich vtelení sa do vôbec nie takej nevinnej propagandistickej ofenzívy. Explukovník KGB nestvoril antivakcinačné hoaxy, fundamentalistické protiinterrupčné hnutia, protibruselské nálady, ideové bubliny na sociálnych sieťach a už vôbec nie neonacistov v Európe. Vie však, ako s nimi narábať. Napríklad ich využívaním na „diaľkové riadenie“ volieb v cudzích krajinách.

Hystéria? Naopak. Prevenciou hystérie nie je popieranie existencie toho, čo ju vyvoláva, ale jeho racionálne uchopenie. Najvyšší čas, že táto téma prechádza už do najvyšších európskych poschodí. Ešte stále máme tú moc vymieňať vládcov a určovať ich politiku do takej miery, o akej sa obyvateľom Putinovho štátu nesníva. Nemusíme rečniť o európskych hodnotách: aspoň táto jedna by mala stáť za to, aby sme sa jej nevzdávali.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Rusko #USA #Vladimir Putin #Theresa Mayová #zasahovanie do volieb