Bolo by v únii Katalánsko poslušné?

Katalánci sa už desaťročia najmä pre nenaplnené ekonomické ambície necítia v pevnejšom zväzku so Španielmi dobre.

15.11.2017 17:00
debata (11)

Teraz s novou intenzivitou kritizujú nespravodlivé rozdeľovanie financií z centra, čo podopierajú tvrdením o nemožnosti rozvíjať svoje kultúrne i sociálne danosti. Ale ten, kto niekoľkokrát precestoval kráľovstvom, o tom pochybuje. V rozľahlej Andalúzii a vo vnútrozemnom Španielsku nájdete aj dnes miesta, kde akoby sa život zastavil v stredoveku. Stavebné substancie to len podčiarkujú, čo sa nedá povedať o Katalánsku.

Ťažko si možno predstaviť, že by sa zrazu z Katalánska stal poslušný nový člen únie ochotný bezvýhradne spolupracovať s Bruselom.

Budovy, cesty, priemysel a infraštruktúra sú tam na vysokej úrovni. Perfektné prístavy v Barcelone a Taragone, ktoré spájajú krajinu s ostatným svetom, sa vybudovali v Katalánsku, a nie v Andalúzii.

Inštitúcie, školy a médiá prezentujú názory v katalánskom jazyku. Keď v 90. rokoch minulého storočia vznikali študijné programy Erasmus a usiloval som sa umiestniť slovenských študentov na získanie nových zručností v Barcelone, znalosť španielčiny im bola často nanič. Domáci totiž uprednostňovali aj pred cudzincami katalánčinu, hoci španielsky, samozrejme, vedeli. Určite majú možnosť rozvíjať svoju kultúru i jazyk. Potvrdzujú to obchody plné kníh, časopisov a propagačných materiálov vydávaných v katalánčine.

Odvolaný predseda regionálnej vlády proklamuje jednoznačný vstup nezávislého Katalánska do Európskej únie. O aký štát by malo ísť? Bazírujúci na jednostranných finančných požiadavkách, rozľútostnený nad tým, že údajne nemôže rozvíjať svoje záujmy a kultúrnu identitu? Bude to môcť lepšie presadzovať ako člen EÚ? Carles Puigdemont proklamuje, že Katalánsko ako samostatný štát bude bohatšie.

Odvedie potom dobrovoľne do spoločnej európskej pokladnice príslušnú finančnú sumu po doterajších skúsenostiach s Madridom, hoci to bude iste viac, ako platia ostatné, chudobnejšie krajiny? Ťažko si možno predstaviť, že by sa zrazu z Katalánska stal poslušný nový člen únie ochotný bezvýhradne spolupracovať s Bruselom.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Španielsko #Katalánsko #nezávislosť Katalánska #katalánska kríza