Áno rastu miezd, nie dumpingu

Slovenská ekonomika momentálne rastie viac ako 3-percentným tempom a vyhliadky sú viac než dobré. Z hľadiska zamestnancov je asi najdôležitejšie to, že na pracovnom trhu chýbajú ľudia, a tak sú firmy nútené zvyšovať platy. Tie síce momentálne rastú rýchlejšie (7,3 %) ako produktivita práce (3,3%), čo však zatiaľ nepredstavuje žiadny problém, lebo v minulosti produktivita práce bola výrazne vyššia než rast miezd. V podstate tak len dobiehame to, čo sme zameškali.

18.11.2017 08:00
debata (7)

Dá sa predpokladať, že po rozbehu automobiliek bude hospodárstvo rásť ešte rýchlejšie. Dôležitý je predovšetkým fakt, že nová automobilka prinesie aj nové technológie, čo bude mať vplyv na vyššiu produktivitu, a tak budú môcť rásť aj mzdy.

Každá minca má však dve strany. Z podnikateľského prostredia už zaznievajú hlasy, že sa roztáča nebezpečná platová špirála, a preto treba „doviezť“ viac ľudí zo zahraničia. Tých je pritom momentálne u nás viac ako 45-tisíc, čo je v porovnaní s minulým rokom nárast o 12,7 tisíca osôb. Predstava, že dovozom lacnej pracovnej sily vyriešia svoje problémy a ešte pritom aj ušetria, vypovedá mnohé o mentalite našich biznismenov.

Vláda by preto mala prijať opatrenia proti sociálnemu dumpingu. Samozrejme, každého práceschopného človeka treba privítať, ale len za predpokladu, že bude robiť za rovnakých podmienok ako naši zamestnanci.

Predstava, že prostredníctvom lacných „gastarbeitrov“ budú môcť firmy na Slovensku udržiavať nízke mzdy, je akceptovanie toho, že sme len kolóniou zahraničných investorov. Tadiaľto však cesta nevedie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #mzdy #dumping