Pochod reformátorov

Vládna koalícia sa rozčuľuje, prečo sa opozícia vraj neadekvátne rozčuľuje nad snahou zaviesť v zdravotníctve 50-eurové poplatky za objednané vyšetrenia mimo bežných ordinačných hodín.

23.11.2017 20:00
debata (7)

Poslanecký návrh, ktorým sa túto novinku pokúšalo ministerstvo vpašovať do systému, vraj už zmizol. To však nie je pointa ani posledné slovo vo veci.

Filozofia rezortu totiž nestojí a nepadá s jedným legislatívnym pokusom. A filozofia, ktorá z „krízového manažmentu“ ministra Tomáša Druckera už druhý rok trčí ako priveľké krídla spod primalých kroviek, je očividná. Z nevydarenej kombinácie verejného zdravotníctva a komerčného poisťovníctva sa pomaly liahne akýsi ešte nevábnejší hybrid.

Problém nie je len v tom, že niekto má 50 eur a niekto nie. Problém je aj v tom, že nehovoríme o nadštandarde, ale o bežných úkonoch a nehovoríme o pripoistení, ale o platbách mimo systému. Pravda, poisťovňa by za úkony pre „platiacich zákazníkov“ nemusela platiť, takže by ušetrila. Lenže za to, za čo by „zákazník“ zaplatil desiatky eur, poisťovňa lekárom platí pár drobných. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva „Je záujem venovať sa skupine ekonomicky aktívnych ľudí bez toho, aby akýmkoľvek spôsobom bola znižovaná dostupnosť zdravotnej starostlivosti.“ Druckerovou požiadavkou vraj bolo, aby boli lekári aktívnejší.

To, že sa tento konkrétny nápad momentálne kdesi stratil, nič neznamená.

Žartujú? V prvom rade, na ministerstve zdravotníctva sa nemajú čo venovať „ekonomicky aktívnym ľuďom“. Povinní sú „venovať sa“ všetkým obyvateľom Slovenska: od novorodencov po seniorov bez ohľadu na ekonomický status. Ak tomu krízoví manažéri na ministerstve neveria, nech si najmú niekoho gramotného, kto im bude cez obedné prestávky čítať Ústavu SR.

Po druhé, na Slovensku sú zhruba dva milióny zamestnancov a niekoľko stoviek tisíc podnikateľov. Tí všetci sú „ekonomicky aktívni ľudia“. Akurát, že pre drvivú väčšinu z nich je 50 eur za normálne vyšetrenie, akurát vo výhodnejšom čase, číra nehoráznosť. Priemerná mzda u nás koncom roka dosiahne 1¤000 eur. Skúste povedať niekde vo vyspelejších častiach Európy, že je normálne platiť si poistné a za každé vyšetrenie na objednávku platiť ešte extra päť percent z priemernej mzdy. Na jedno vyšetrenie u špecialistu vás hneď pošlú, aj bezplatne… Ak majú byť lekári aktívnejší, znamená to, že sa majú viac venovať „platiacim zákazníkom“, ak budú chcieť prosperovať. Už z toho je však jasné, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti znížená bude, minimálne pre väčšinu „neplatiacich zákazníkov“. Keď už pre nič, tak pre únavu a nesústredenosť takého „aktívneho“ lekára.

To, že sa tento konkrétny skvelý nápad momentálne kdesi bez stopy vpil do parlamentného koberca, nič neznamená. Nebol to prvý a určite ani posledný prípad, keď sa z Druckerovho ministerstva ozval pochod šťastných reformátorov. Takých, po ktorých zostane jedno zdravotníctvo pre „chudobný plebs“ a druhé pre „ekonomicky aktívnych“. Len poistné si budeme ďalej platiť všetci. Asi aby sme sa mohli aspoň na výplatných páskach hrať na to, že v chorobe sme si všetci rovní.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #poplatok #Tomáš Drucker