Zlá správa pre národné parky

Sotva niekde vo svete ruka v ruke vychádzajú rezorty, ktoré majú na starosti ochranu prírody a lesné hospodárstvo. Ideálne riešenia v ich chápaní bývajú neraz diametrálne odlišné, no dlhodobé spory medzi slovenskými ministerstvami životného prostredia a pôdohospodárstva prekračujú únosnú mieru.

01.12.2017 22:00
debata (8)

Osobitne pokiaľ ide o budúcnosť národných parkov. Koľké roky sa napríklad hovorí o zonácii vo Vysokých Tatrách, ale vinou tvrdohlavých postojov sa veci nepohýnajú dopredu. Na jednej strane maximalistické požiadavky ekológov, na druhej agresívne požiadavky developerov a „drevárov“.

Najnovšie sa oba rezorty otvorene pustili do seba, akoby Gabriela Matečná a László Sólymos neboli z tej istej koaličnej vlády. Pritom nedávno sľubovali, že vypracujú spoločné Národné memorandum o lesoch. Envirorezort predložil svoj návrh, agrorezort zareagoval až po dvoch mesiacoch.

Ale namiesto toho, aby sa konečne rozbehla odborná diskusia, médiám predstavil akési trucmemorandum. Hlavný pilier jeho argumentov – pre zachovanie lesov je vhodné pokračovať v doterajšej starostlivosti a spôsobe hospodárenia – je rovnako „duchaplný“ ako tvrdenie Donalda Trumpa, že svetu nehrozí ekologická kríza, a preto nič netreba meniť na súčasnej exploatácii prírodných zdrojov.

Podľa analýzy medzinárodného Inštitútu environmentálnej politiky na základe satelitných záberov Slovensko v rokoch 2000 – 2016 stratilo sedem percent lesného porastu, pričom v národných parkoch 12,2 a v Tatrách až 29,9 percenta!

Iste, spôsobili to i prírodné kalamity, no pri doterajších trendoch zmeny klímy treba byť oveľa ostražitejší a rozumnejší. Tým viac, že si na tie najcennejšie územia brúsia zuby kadejaké zlomocné loby. A keby si ich len brúsili. Stačí sa prejsť po mesačnej krajine v Jasnej.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #lesy #národné parky #ťažba dreva