Snem v Martine: Smer v šatni

Jestvujú dobré dôvody, pre ktoré televízne kamery nebývajú prítomné v kabínach, kde v prestávke nejakého zápasu tréner vedie k svojmu družstvu motivačný prejav.

10.12.2017 19:00
debata (39)

Isteže, takáto reč je určená iba ušiam hráčov. Najmä však jej hlavnou ingredienciou asi nebude lacný pátos a moralizovanie na spôsob sirupovej filmovej produkcie. Skôr drsné výrazy a nie vždy korektné vyjadrenia o súperoch, hráčoch i hre samotnej.

Lenže Robert Fico nie je tréner, Smer nie je jeho športový klub a jeho snem nie je prestávkou v hráčskej šatni. A tak sa môžu médiá kochať vyjadreniami o tom, že Smer nebude bruselskou či internacionálnou, ale slovenskou sociálnou demokraciou, alebo že keď naň niekto zaútočí kameňom, odpoveďou budú dva kamene. A gro snemu Smeru v Martine tvorila práve motivačná reč predsedu.

Fico prišiel do Martina viesť motivačnú reč k otraseným straníkom, nie ich ešte viac roztriasť.

Keby Fico rozvádzal inak nijako objavnú myšlienku, že totiž problémy sociálnych demokratov v Nemecku sú trochu iné, problémy socialistov vo Francúzsku zasa iné, a tak je logické, keď si socdemáci na Slovensku budú stavať vlastné poradie priorít, asi by to nevzbudilo takú pozornosť, ako keď povie niečo, čo umožní opäť oprášiť nálepku „národného socializmu“.

Rovnako keby svojich straníkov vyzval, aby aktívnejšie odpovedali na útoky opozície, asi by to neposkytlo dôvod rozvíjať posmešné úvahy o tom, ako sa téza o dvoch kameňoch znáša s tézami o cyrilometodskom kresťanskom dedičstve, ktoré chodí predseda strany pravidelne oprašovať na Devín.

Šéf Smeru sa však vždy rád vyjadroval v sloganoch a slogany zrejme dokážu viac mobilizovať členov strany ako politologické úvahy. Navyše, už dávno vieme, že Smer je sociálno-konzervatívnou stranou, ale aj to, že dnes na Slovensku prakticky neexistuje relevantná politická sila, ktorá by sa v tej či onakej podobe nezaklínala národnými záujmami a hodnotami: SNS počínajúc, SaS končiac.

Inými slovami, Ficov prejav nebol nijako prekvapujúci. O to však na sneme Smeru ani nešlo. Po zlom výsledku v regionálnych voľbách, uprostred vojny s opozíciou a možno aj s prezidentom, Fico evidentne nechce rozhojdávať čln svojej strany prudkými zmenami v programe. Do Martina prišiel viesť motivačnú reč k otraseným straníkom, nie ich ešte viac roztriasť.

Výmena Mareka Maďariča vo vedení strany za Richarda Rašiho je samozrejme hodná zmienky, otázkou len je, nakoľko reálne sa udiala práve na sneme. Maďarič zložil svoju funkciu ešte pred ním a s Rašim prišiel na snem Fico. Ani jedno, ani druhé teda nevyplynulo z diskusie prítomných.

Maďarič síce nešetrí slovami o potrebe návratu k idealizmu namiesto marketingovej vypočítavosti, zabúda však akosi na svoju vlastnú úlohu. Napríklad v tom, ako sa slovenská sociálna demokracia začala klaňať Andrejovi Hlinkovi, či ako sa jej predseda v prezidentských voľbách štylizoval do úlohy birmovaného komunistu – pre jedných katolík, pre druhých komunista. Ak to nebol od volebného stratéga Maďariča marketing, musela to byť schizofrénia. Môže si vybrať.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #snem #snem strany