Bohatá Bratislava?

Keď vodič v rannej zápche začuje správu, že Bratislava je 4. najbohatším regiónom EÚ, hneď zbystrí sluch i zrak.

16.12.2017 11:00
debata (52)

Ak sa totiž rozhliadne okolo seba a vidí kolabujúcu dopravu, otrasnú hlavnú stanicu a verejné priestranstvá, ktoré miestami pripomínajú rozbombardovanú sýrsku Rakku, tak si musí v duchu položiť otázku, kde asi páni štatistici urobili chybu.

Za nadpriemerne dobrý výsledok naše hlavné mesto vďačí predovšetkým nepresnej štatistike. Počet obyvateľov, ktorí sú tu prihlásení na pobyt (417-tisíc), a tých, ktorí tu skutočne žijú, je diametrálne odlišný. Podľa nedávnej analýzy dát mobilných telefónov ich v Bratislave žije až o 250-tisíc viac. Pri prepočte HDP na osobu to potom výrazne deformuje výsledok. Bratislava teda v skutočnosti nie je ani zďaleka taká bohatá ako Londýn, Paríž či Viedeň.

Dôkazom je i to, že napríklad vláda v stredu schválila hlavnému mestu 13-miliónovú pomoc na opravu ciest, keďže štatisticky bohatý región nemôže čerpať eurofondy.

Druhou príčinou je veľkosť – Slovensko je v podstate jeden región – dokonca je menšie ako Londýn, a tak výsledok našej metropoly, ktorá predstavuje iba desatinu slovenskej populácie, „vylepšuje“ i to, že hoci firmy robia tržby po celej krajine, väčšina má sídlo práve v Bratislave.

Je tu však jeden dôležitý aspekt, ktorý by mal zaujímať našich politikov. Ak HDP Bratislavy dosahuje úroveň 188 percent priemeru EÚ, tak sa treba spýtať, koľko z vyprodukovaného bohatstva zostane „doma“ a koľko dokážu firmy vyviezť do zahraničia. Tu musíme hľadať príčinu, prečo štatistika nezodpovedá realite.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava