Narušený monopol

Zákon o štátnych cenách A. Dubčeka a J. M. Hurbana, o ktorých budú kolektívne rozhodovať vláda a NR SR, narazil na kameň.

21.01.2018 20:00
debata (33)

Presnejšie na márnomyseľnosť súčasného nájomníka Prezidentského paláca. Ten sa nedokáže vyrovnať s tým, že by mal stratiť monopol na oficiálne ocenenia tých, ktorí si to naozaj zaslúžia. Žaluje sa na Ústavnom súde.

Treba pripomenúť logický rozdiel medzi štátnym vyznamenaním a cenou. Kým v prvom prípade by malo ísť o zhodnotenie celoživotného prínosu väčšieho počtu osobností pre rozvoj spoločnosti, v tom druhom zase o niekoľko ľudí, ktorí za predchádzajúci rok urobili niečo mimoriadne pozitívne v prospech občanov Slovenska.

To znamená, že by napríklad aj mladší, no neobyčajne nadaní vedci, kultúrni a pedagogickí pracovníci, športovci a iní profesionáli vo svojom odbore nemuseli čakať, kým im zošedivejú vlasy, ani na rozmary v tom čase aktuálnej hlavy štátu a jej subjektívne inštalovaných poradcov. Ceny vlády či parlamentu i s finančným vyjadrením by mali byť vzpruhou do ďalšieho bádania, umeleckých či športových výkonov.

Iste, v normálnom demokratickom štáte sa tieto náročné kritériá dajú skĺbiť do spoločného, objektívneho zoznamu ocenených autorít, ale na Slovensku? Po tom, čo A. Kiska pri vlaňajšom rozdávaní radov „akosi“ pozabudol na tých, čo sa najviac zaslúžili o úspešný priebeh polročného predsedníctva Slovenska v EÚ, a nedávno pri 25. výročí nezávislosti našej republiky udeľoval štátne metále priam provokačne aj expolitikom, ktorí sa nielenže stavali proti jej vzniku, no za uplynulé obdobie pre ňu nepreložili ani slamku?

Nuž, sudcovia Ústavného súdu budú mať o čom premýšľať.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska #štátne vyznamenanie