Kde urobili chybu?

Kde páni z ministerstva zdravotníctva urobili chybu?

06.02.2018 08:00
debata (5)

Pôvodná myšlienka bola sympatická: znížiť pretlak na urgentných príjmoch vo večerných a nočných hodinách, služby v pohotovostných ambulanciách preorganizovať tak, že prejdú z povinného na dobrovoľný princíp, lekárom sa znížia nekonečné nadčasy a pacienti nebudú musieť platiť desať eur ako na urgentoch. Drvivá väčšina malých a stredných nemocníc sa však nemieni uchádzať o licencie na prevádzkovanie služby prvej pomoci. A tak krásny plán padá ako domček z karát.

Kde páni z ministerstva zdravotníctva urobili chybu? Predovšetkým vôbec neodhadli, ako na výberové konanie zareagujú zdravotnícke zariadenia združené v Asociácii nemocníc Slovenska. V tomto prípade nejde, čuduj sa svete, až tak o peniaze, ako o akútny nedostatok všeobecných, interných, respektíve aj detských lekárov. O tomto kardinálnom probléme nášho zdravotníctva sa hovorí už dlhé roky, no dosiaľ všetci ministri zostali iba pri rečiach.

O niečo doktorom zvýšili poplatky za nočné služby, ale tie sú stále málo atraktívne a osobitne pre starších veľmi únavné. Najmä keď po takejto „šichte“ musia na druhý deň od rána zase ordinovať. Navyše do dôchodku začínajú odchádzať silné ročníky lekárov, ktorí už aj tak zväčša nadsluhujú. Kto ich nahradí? Mnohí čerství absolventi medicíny odchádzajú do zahraničia, záujemcov z cudziny, najmä z Ukrajiny, prijímame s neuveriteľnými komplikáciami.

Keď okresné nemocnice v prípade pohotovostných ambulancií nezaberú, súkromní manažéri ich sotva zastúpia. Prvého júla začne platiť nový zákon. Ak sa dovtedy nestane zázrak, tak na truc predstavám Tomáša Druckera urgenty budú ešte preplnenejšie, pacienti budú viac cestovať a až na výnimky aj platiť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo