A predsa sa točí

René Descartes v Rozprave o metóde napísal, že zdravý zmysel je vec zo všetkého na svete najlepšie rozdelená.

20.02.2018 09:00
debata (6)

Lenže každý sa domnieva, že je týmto zmyslom tak dobre vybavený, že zväčša ani nezatúži mať ho viac, ako práve má. Aby to však naozaj bolo pravidlom, musia jestvovať i výnimky. S jednou radostnou prišiel Dištriktuálny súd evanjelickej cirkvi vo Zvolene. Teológ Ondrej Prostredník môže opäť vyučovať.

Prostredníka si ako nezbedný povievajúci Adamov figový list medzi sebou „odpinkávali“ Dištriktuálny a Generálny súd po tom, čo ten druhý zamietol Prostredníkovo odvolanie proti vylúčeniu z praxe vyučujúceho na Evanjelickej bohosloveckej fakulte. Preto, že verejne hájil práva sexuálne „inak“ orientovaných. Nasledovali reči o zneužívaní akademickej slobody a o plazivej propagande. Odstavením od profesie de facto útok cirkvi na ústavou garantované práva občanov. Úľavu nech nám prináša aspoň to, že dobre rozdelený zdravý zmysel neumožnil, že by musel Prostredník v 21. storočí pred tribunálmi namáhavo vysvetľovať, že áno, aj homosexuáli sú ľudia. A občania.

Načože toľká irónia? Rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť a poľahky sa môže stať, že jedna z dôležitých zainteresovaných strán sa bude cítiť natoľko vrchovate vybavená zdravým zmyslom, že ho nezatúži prejaviť ani za máčny mak.

Zatiaľ mlčiaci Zbor biskupov sa môže odvolať. Nechajme sa preto prekvapiť: Vari naplní Prostredníkovu nádej, že cirkev konštruktívnejšie pristúpi ku pre seba asi nepohodlnej skutočnosti a nebude si robiť hanbu ani likvidáciou myslenia a ničením života pedagógom. No možno bude z hrnca so zdravým zmyslom kypieť a nabudúce bude musieť niekto hájiť i to, že „predsa sa točí“.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ondrej Prostredník