Nová skúška

Takmer celá Európa si vydýchla. Vo vnútrostraníckom hlasovaní až nečakane veľa - dve tretiny členov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) schválili dohodu o spoluvládnutí s Kresťanskodemokratickou a Kresťanskosociálnou úniou.

04.03.2018 20:00
debata

Po polročnom intermezze, spôsobenom septembrovými parlamentnými voľbami, ktoré sa pre vládne strany neskončili priaznivo, sa obnoví tzv. veľká koalícia, opäť založená na veľkých kompromisoch.

Okrem dosiaľ trojnásobnej kancelárky Angely Merkelovej má z výsledkov referenda v SPD radosť najmä francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorému pol roka chýbal nevyhnutný pendant v Berlíne na to, aby mohol začať uskutočňovať svoje ambiciózne reformné plány na integráciu eurozóny. Správu s uspokojením prijali aj ostatné členské štáty EÚ vrátane Slovenska, ktoré oprávnene očakávajú od novej spolkovej vlády na čele s Merkelovou významný prvok stability na nepokojnom starom kontinente.

Mnohí nemeckí sociálni demokrati, aj tí, čo napokon z praktických dôvodov hlasovali za koaličnú dohodu, však nadšením neprekypujú. Pravda je, a platí to prakticky pre celú Európu, že všade tam, kde sa demokratická ľavica spojila vo vláde s centristami, zaznamenala v nasledujúcich voľbách citeľné straty. Hoci takl rozhodla v mene ideálov obrany záujmov vlasti a stability pred ohrozením z nástupu eurofóbnych strán a extrémnej pravice.

Otázka znie aj tak, a to platí nielen pre SPD, či za tým treba vidieť objektívne politické zákonitosti, alebo je na vine dlhoročná absencia výrazných osobností, ktoré by dokázali v širšej koalícii presadiť program príťažlivý pre svojich tradičných voličov i mladú generáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #veľká koalícia #CDU/CSU