Slušnosť na Slovensku

Po tom, čo sa svetom rozletela správa o krvavej dráme vo Veľkej Mači, slovenský prezident lyžoval v rakúskych Alpách a – veľavýznamne mlčal.

05.03.2018 22:00
debata (11)

V rámci vybavovania si osobných účtov zrejme chcel, aby sa v tom horúcom kotle smažila strana Smer sama. Pritom ide o dôveryhodnosť celého nášho štátu.

Ešte v piatok, keď usporiadatelia spomienkového pochodu za zavraždených dvoch mladých ľudí „dávali priestor odhodlaniu, spoluúčasti a láske“, Andrej Kiska po týždňovej odmlke vyzval v Bratislave prítomných na minútu ticha. Samozrejme, treba si uctiť pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tento drastický čin sa musí vyšetriť riadne, od podlahy. Nielen odhaliť toho, kto strieľal, ale najmä tých, čo za popravou stoja. S účasťou zahraničných odborníkov a za pokojnej situácie, bez zlovestného vyvolávania eskalácie napätia v krajine.

V nedeľu poobede bol pán prezident už podstatne zhovorčivejší. V televíznom prenose sa vyslovil za zásadnú rekonštrukciu vlády alebo vypísanie nových parlamentných volieb. A to aj v prípade, keby sa ukázalo, že motív zločinu spáchaného proti novinárovi a jeho snúbenici bol náhodný. Čo podstatné sa za niekoľko hodín zmenilo? Okrem zopár mediálnych prestreliek nič podstatné, iba sa pokračuje podľa toho istého scenára. Vôbec síce nie je originálny, ale o to viac sa dá logicky očakávať nasledujúci vývoj udalostí.

Vzápätí po Kiskovej televíznej vízii celá opozícia zavrhla jeho prvý variant a stavila na predčasné voľby. Tie by však sotva niečo vyriešili. Rôznorodú opozíciu spája momentálne iba túžba po majdanizácii a zosadení Ficovej vlády. Inak je medzi nimi programových prienikov žalostne málo. Ťažko sa dá predstaviť, ako budú za rokovacím stolom spolu riešiť zásadné štátnické problémy Sulík, Matovič, Kollár, Nicholsonová, prípadne aj Hlina. A ako by to pomohlo odhaleniu brutálnej dvojnásobnej vraždy? Doterajšie bádanie opozičných poslancov ukazuje, že strieľajú od pása a ich verejné obvinenia asi ešte budú mať svoju dohru.

Čo si prezident predstavuje pod zásadnou rekonštrukciou vlády? Nepochybne sa mu máli hlava jedného ministra. Žiada sa mu aj odchod Roberta Fica. Ústava SR však ešte stále platí a podľa nej s premiérom padá celá vláda. Iste, otázka účasti Roberta Kaliňáka v nej nemusí znieť len tak, či mal odísť z funkcie už v piatok, alebo až dnes. Asi by bolo najlepšie, keby do tretieho Ficovho kabinetu aj pre závažné pripomienky oboch koaličných partnerov vôbec nevstupoval. Napriek tomu, že za jeho vedenia rezortu vnútra Slovensko dosiahlo v histórii najvyššiu objasnenosť kriminality, jeho kauzy sa doteraz presvedčivo nevyjasnili. Kaliňák je kamennou guľou prikutou reťazou k premiérovej nohe. A s takou sa nedá veľmi vyskakovať.

Tu však už nejde o jedného ministra, o predsedu vlády ani o ľavicu či pravicu. Nemalo by ísť ani o osobný revanš prezidenta voči lídrovi Smeru, ani o rozmotávanie teórií o destabilizácii štátu. Tu ide o budúcnosť Slovenska.

„Nestranícki organizátori“ v Bratislave chystajú ďalší protest s názvom Za slušné Slovensko, na ktorom chcú požadovať vytvorenie „novej dôveryhodnej vlády“. Žiaľ, zatiaľ nemáme slušnú opozíciu, a tak ani slušnú, serióznu alternatívu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #vražda novinára Jána Kuciaka