Horšie ako zlé

Vážme si stabilitu, nie je samozrejmosťou.

08.03.2018 22:00
debata

V situácii, keď americký prezident Donald Trump rozpútava svetovú obchodnú vojnu, je práve stabilita a sila krajiny to najdôležitejšie. Kroky USA najviac dopadnú na krajiny mimo jednotných blokov. Slovenská ekonomika ako súčasť EÚ a eurozóny môže aj svetovú obchodnú vojnu ako-tak prežiť.

Americké dovozné clá môžu však skončiť pre svet veľmi zle. Americký priemysel bude zdanlivo chránený pred cudzou oceľou a hliníkom. V skutočnosti však za tieto suroviny bude platiť viac, lebo ceny porastú. Oceliari z USA sa budú síce tešiť z trhu, ktorý budú mať len pre seba, ale dlhodobo to nepomôže nikomu. Tak to dopadne, keď spoločnosť prestane rozmýšľať. Nechá sa strhnúť extrémistami a mediálnymi hrami, ktoré hrajú na emócie ľudí.

Výsledkom všetkého je, že dnes je na čele USA Trump. Podobne v Európe máme rozpadnuté vlády a dokonca aj brexitom rozkolísanú Európsku úniu. Ešte horšie je, keď tí, čo voľby vyhrajú strašením a lacnými heslami, začnú svoje sľuby aj plniť. Trumpova Amerika na prvom mieste skončí zle. Po clách zo strany USA prídu odvetné clá dotknutých krajín. Výsledkom bude menšia konkurencia, nárast cien, padnúť môžu celé odvetvia v slabších krajinách a ľudia prídu o prácu. Príjmová nerovnosť medzi bohatými a chudobnými sa zväčší.

V Trumpových očiach nevidno, kde sa až zastaví. Jedna vec je, že liberalizácia obchodu bez jednotných noriem o kvalite tovarov nie je ideálna a možno ju kritizovať a zlepšiť. Druhá vec je zabiť to celé clami, ktoré položia všetko.

debata chyba
Viac na túto tému: #oceľ #Donald Trump #clá