Spoločenská dohoda

Pretože súčasné zloženie Národnej rady nereprezentuje vôľu voličov, treba dať ľuďom predčasné voľby, znie mantra, ktorú kade chodí, tade šíri podpredseda SaS Ľubomír Galko. Výborne.

18.03.2018 20:00
debata (9)

To je predstava, ktorá sa musí pozdávať každému, kto si myslí, že predčasné voľby by súčasnú situáciu vyriešili najelegantnejšie.

Čo tí, ktorí si to buď nemyslia, alebo ak si to aj myslia, nestrácajú preto ešte zo zreteľa realitu?

Ak by malo zloženie Národnej rady reprezentovať vôľu voličov jedna k jednej, nové voľby by sa museli konať vždy zhruba už po mesiaci od volieb predošlých. Prvá várka voličov, ktorí by volili inak, ako vo volebnú sobotu, prichádza pravidelne už v nedeľu po vyhlásení výsledkov volieb. Sú to voliči, ktorí si povedia, došľaka, mal som radšej voliť XY, pretože tak by WZ dostal aspoň o čosi menej kresiel. Alebo nejako podobne.

Pýtať sa na to, kto konkrétne a ako by nám v momentálnej situácii vládol, neznamená „ospravedlňovať Smer“.

Druhá várka voličov, ktorí by volili inak, prichádza na rad pri zostavení vlády, pretože ani to sa obvykle nezaobíde bez sklamania či naštvania niektorých. Ďalšie várky prichádzajú pri vyhlásení programu novej vlády, pri jej konkrétnom pôsobení a tak ďalej a tak ďalej. Menia sa počty nerozhodnutých i počty tých, čo sú rozhodnutí nevoliť. A najlepšie na tom je, že neexistujú ani dve prieskumné agentúry, ktoré by priebežne ponúkali navlas rovnaké výsledky. Takže čo?

Takže existuje spoločenská dohoda, zakotvená v ústave a zákonoch. Voľby sa konajú každé štyri roky. Predčasné voľby sa konajú vtedy, keď vláda nie je schopná vládnuť (nemá väčšinu v parlamente) alebo keď parlament nie je tri mesiace schopný zasadať. Verejný tlak v podobe petícií, demonštrácií a podobne je možný a legitímny, ale jeho sila je daná tým, či dokáže zmeniť niečo z vyššie spomenutého. Ak nie, potom pôsobí podobne ako prieskumy: je na samotných politikoch, či ho zohľadnia. Vo voľbách sa im to potom môže zrátať. Alebo aj nemusí. Volá sa to parlamentná demokracia.

Z ľudí, ktorí chodia na námestia vysloviť svoje názory, to teoreticky nemusí zohľadňovať nikto. Galko to však musí vedieť veľmi dobre. Šírenie podobných zjednodušení je z jeho strany len súčasťou snahy parazitovať na hneve a znepokojení verejnosti. Keby spolu s Matovičom a Kollárom povedali, že chcú zrušiť spoločenskú dohodu a za pochodu nastoliť nejakú inú, boli by možno úprimnejší. Akurát by potom museli všeličo vysvetľovať, všakže?!

Jedna vec je vytrestať Smer za jeho spupnosť, vec druhá je vytrestať samých seba. Nie, pýtať sa na to, kto konkrétne a ako by nám v momentálnej situácii vládol, neznamená „ospravedlňovať Smer“, ako to všade možne podsúvajú stranícki diskutéri. Znamená to pýtať sa dnes na to, čo bude pozajtra, nielen na to, čo bude zajtra. Volá sa to skúsenosť.

Čo napríklad nastane, ak po ďalších voľbách, riadnych či predčasných, vznikne pat? Budeme protestovať proti našej vlastnej vôli vyjadrenej vo voľbách? Alebo radšej donútime našich politikov používať rozum a uzatvárať dohody? Volalo by sa to normálna politika.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Galko #vládna kríza 2018 #SASKA