NÁZOR: Na tenkom ľade

Zlá správa pre Richarda Sulíka: je jasné, že sa tak ľahko nielenže nestane premiérom, ale možno ani len radovým členom vlády. Ako inak vyložiť prezidentove slová, že to posledné, čo potrebujeme, sú ďalšie nekonečné diskusie a podozrenia o tom, kto bol s kým na motorkách či na oslave narodenín? Ibaže by raňajky, na ktorých predseda parlamentu preberal voľbu generálneho prokurátora s človekom z tzv. mafiánskych zoznamov, nevyvolávali nijaké diskusie...

20.03.2018 20:00
debata (45)

Teraz už vážne. Andrej Kiska dal v utorok Petrovi Pellegrinimu najavo, že sa cíti byť na koni, a sám pritom vstúpil na tenký ľad. Dá sa predpokladať, že sa vytvoria dva tábory právnikov, ktorí budú posudzovať Kiskovo odmietnutie Pellegriniho navrhovanej zostavy en bloc diametrálne odlišne.

Je fakt, že naša ústava nehovorí nič o poverovaní niekoho zostavením vlády a o vymenovaní novej vlády sa tam píše, že prezident tak urobí na návrh predsedu vlády. Čo Pellegrini nie je, pretože Kiska poveril vládu Roberta Fica po jeho demisii úradovaním až do vymenovania vlády novej. Viete si však predstaviť, že by k prezidentovi v pondelok „naklusal“ so zoznamom starý premiér, ktorý je v demisii, ale technicky je stále ešte premiérom?

Stále platí, že sme parlamentnou demokraciou, a na to by nemali zabúdať ani tí, čo si prezidentov postup pochvaľujú.

Inými slovami, nie, na všetko nie je možné nájsť doslovný paragraf. Preto existujú ešte aj ústavné tradície. A o tom, že prezident postupuje minimálne netradične, nemôže byť pochýb, i keď jedni budú tvrdiť, že práve tak je to správne, kým druhí budú protestovať. Darmo, keď sa na tenký ľad u susedov s obľubou púšťa Miloš Zeman, je to asi iné, ako keď čosi podobné začína robiť náš Andrej Kiska. A keby to nebodaj robil Ivan Gašparovič, bolo by to celé ešte onakvejšie. Stále platí, že sme parlamentnou demokraciou, a na to by nemali zabúdať ani tí, čo si prezidentov postup pochvaľujú.

Nechajme ústavu právnikom a bavme sa radšej o tom, čo je čoraz zjavnejšie. Nevieme, či bol Jozef Ráž dobrá alebo zlá voľba na ministra vnútra. V Smere stavili na profesionálneho úradníka, ktorý by, nebyť príbuzenstva, bol väčšine Slovenska neznámy. Až na to, že bol zrejme známym Roberta Kaliňáka, a to v tomto čase a v tejto súvislosti znamená čosi, ako mať lepru.

Prezidentovo vyjadrenie sa dá potom čítať aj ako: Nevieme, čo je na tých klebetách pravdy, ale klebety si nemôžeme dovoliť, pretože rozčuľujú verejnosť. Čo sú, pravdaže, ťažko splniteľné kritériá, pretože pre tú časť Slovenska, ktorú v súčasnosti zastupuje Kiska, momentálne neexistuje smerácky nominant či kandidát, ktorý by nevyvolával diskusie.

A tak je celkom možné, že o Ráža tu vôbec nejde. Možno ide v skutočnosti o Pellegriniho, od ktorého sa očakáva, že hodí uterák do ringu, pretože pochopí, že nejde o novú vládu, ale o nové voľby. Respektíve, že uterák do ringu hodí celá vládna koalícia, pretože tí sú rozhodnutí postupovať spoločne i pri prípadnom vyvolaní predčasných volieb. Alebo sa schyľuje ku konfrontácii, z ktorej nik nevyjde ako víťaz. Na tenkom ľade sa dá nielen pošmyknúť. Môže sa aj preboriť a pod vodu pôjdu všetci bez rozdielu.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Andrej Kiska #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda