NÁZOR: Komu niet čo závidieť

Nevieme, nakoľko bolo vyjadrenie o Georgeovi Sorosovi a treťom sektore výrazom autentického myslenia novej ministerky kultúry a nakoľko to bol v danej chvíli od nej len momentálny politický kalkul či hlúpy skrat. V každom prípade sa za svoje výroky Ľubica Laššáková bez meškania verejne ospravedlnila a dištancovala sa od nich. Na rozdiel od iných.

21.03.2018 20:00
debata (51)
Nevieme, nakoľko kompetentne sa bude vo funkcii správať nový minister vnútra a nakoľko bude, prinajmenšom v prvej fáze, závislý od rozličných radcov a poradcov. V každom prípade Tomáš Drucker tvrdí, že si je vedomý zmien, ktoré budú potrebné, a vedomý si je aj nízkeho kreditu, ktorý má v súčasnosti rezort, za ktorý preberie zodpovednosť. Znamená to, že ho budeme môcť hocikedy nachytať na tom, keď sa bude zmenám brániť či vyhovárať sa za nich. Prečo práve títo dvaja? Pretože tá prvá už stihla ešte pred vymenovaním vyvolať protesty kultúrnej a umeleckej sféry, a na tom druhom bude ležať nepochybne najťažšie bremeno zodpovednosti za ďalší osud vlády Petra Pellegriniho a jej jednotlivých členov.

Svojou pripomienkou, že síce nie je so zložením vlády spokojný na sto percent, ale Slovensko je parlamentnou demokraciou a vláde vyjadrila podporu väčšina poslancov, prezident Andrej Kiska priznal, že jeho tím v čase od utorka do stredy pozorne skúmal reakcie ústavných právnikov i médií na jeho rozhodnutie prvú Pellegriniho zostavu zhodiť zo stola en bloc.

A tak, zrejme na neľúbosť mnohých, ktorí sa už tešili na stredajšie repete utorkového fiaska, Kiska vo štvrtok vymenuje Pellegriniho za nového premiéra. Tanec na tenkom ústavnom ľade sa odkladá na neurčito.

Vlastne až tak na neurčito nie. Bude zaujímavé sledovať, ako bude prezident reagovať na ďalšie demonštrácie. Jedna vec je hovoriť verejne o potrebe odpolitizovania polície a dôsledného vyšetrovania korupcie na vysokých miestach.

Trochu iná vec by bola, keby sa po tom, čo sa rozhodol predsa len uznať parlament za oprávnený dávať vládam dôveru či nedôveru v ústavnom zmysle slova, naďalej stotožňoval s hlavnou politickou požiadavkou protestov: predčasnými voľbami. Pretože naštvaných občanov a voličov to až natoľko zaujímať nemusí, ale prezident nemôže zastávať dve pozície naraz. Tým skôr, ak zaujatím tej stredajšej prakticky, aspoň nateraz, sám vylúčil tú druhú.

Iba jedna politická sila na tomto celom virvare zatiaľ štatisticky dokázateľne získava body. Tá posledná, ktorej by mali občania veriť.

To však nie je až také podstatné. Podstatné je, že ak v slovenskej politike v súčasnosti nie je komu závidieť, je to Peter Pellegrini a jeho vládna zostava. Ich prípadné zlyhanie by mohlo mať už nedozerné následky.

Nie preto, lebo by sa Smer v ďalších voľbách definitívne potopil. Preto, lebo podľa prieskumov iba jedna politická sila na tomto celom virvare zatiaľ štatisticky dokázateľne získava body. A to je tá posledná, ktorej by mali občania veriť, že v našom štáte niečo napraví.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #ospravedlnenie #George Soros #tretí sektor #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda #Ľubica Laššáková