Na čo čaká ministerka

Po desiatich rokoch vládnutia stranu Smer neťahá ku dnu jej program, úspešná finančná či daňová politika ani cielenie do európskeho jadra a silný dôraz na sociálne otázky. Iste, v oblasti školstva a zdravotníctva sa prešľapuje na mieste, ale najvýraznejšie zlyhávajú jej konkrétne kádre.

02.04.2018 08:00
debata (12)

Nominanti, ktorých z rozličných, neraz ťažko pochopiteľných dôvodov, tlačí do popredia, respektíve sa ich z falošnej solidarity tvrdohlavo zastáva, keď je už každému zainteresovanému jasné, že na svojich pozíciách pohoreli.

Dlhoročný poslanec za Smer Jozef Valocký mal už problémy, keď viedol nitriansku fakultnú nemocnicu. Vtedy lekárske odbory žiadali jeho odvolanie pre zlé medziľudské vzťahy na pracoviskách, ku ktorým sa pridali kauzy okolo falzifikácie zdravotných dokumentov a tendra na nákup operačných stolov. Koncom roku 2016 tento personálny problém riešil vtedajší minister zdravotníctva presunom Valockého na stoličku generálneho riaditeľa Národného onkologického ústavu. O pár mesiacov na to sa pán poslanec ocitol vo svojej trojjedinosti, stal sa aj prezidentom Asociácie štátnych nemocníc.

Snehová guľa valiaca sa z Nitry ho však dobehla v Bratislave. Za posledný rok z tohto špičkového zariadenia odišlo 60 ľudí, z toho 25 sestier a 15 lekárov, ťažko chorí pacienti musia čakať na operačné výkony celé mesiace. Zdravotnícky personál sa búri. Generálny riaditeľ spustil pod rúškom racionalizačných opatrení šetrenie za hranicami únosnosti a ani na novom pôsobisku nedokáže pracovať s ľuďmi.

Tomáš Drucker, dnes už na čele rezortu vnútra, priznáva, že urobil chybu, keď ho dosadil do vedenia ústavu. Ale Druckerova nástupkyňa na ministerstva zdravotníctva Andrea Kalavská stále váha. Dokedy?

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #MUDr. Andrea Kalavská