Kto je vlastne Kiska?

V spore prezidenta Andreja Kisku s popradským zubárom Jánom Francom ide o viac ako pozemky pod Tatrami. Franc si to nepripúšťa a ani za to nemôže, ale ide v podstate o charakter štátu. To, kto je na čele štátu, dáva obraz o krajine. Niektoré médiá ľuďom pred štyrmi rokmi usilovne vtláčali obraz anjela. Naruby dokázali otočiť aj súdne rozhodnutia o závažných podvodoch Kiskových nebankoviek. Potom sme počúvali - však veď dobre prezidentuje. Išlo len o hru na city. Fakty sú úplne iné.

20.04.2018 12:00
debata (352)

Udalosti po zavraždení novinára čiastočne odkrývajú Kiskov charakter. Kiskovo vyjadrenie v napätej dobe, že je jedno, aký bol motív vraždy, a tiež jeho snaha všetko eskalovať namiesto upokojovania ukázali, aké bolo nesprávne zvoliť ho do funkcie. Povie, čo mu povedia, spraví, čo niekto chce. To, že ľudia, ktorým zostal vlastný názor a stretli sa s Kiskom, ho nazývali prázdnou schránkou, sa čoraz viac potvrdzuje.

Ale vráťme sa späť ku Kiskovmu súboju so zubárom Francom. V čom je ten spor taký podstatný? Dôležité je, či bol Kiska rovnako poškodený ako Franc, alebo bol Kiska na strane podvodníkov. Franc prišiel o majetok po záhadných a rýchlych prevodoch jeho pozemku v roku 1999. Zjavne išlo o zločineckú skupinu, ktorá na veľkej parcele najprv dala nakresliť v roku 1996 – 1,2-hektárovú. V roku 1999 pozemok vzala Francovi zjavne podvodným vydržaním. Aby bol zámer dokonaný, nasledoval prevod na bieleho koňa a o ďalších šesť dní na Kisku. To, že človek, ktorý sprostredkoval pozemok Kiskovi, sa poznal s osobou, ktorá zjavne stála za celým podvodom, je prvá indícia.

Silná druhá indícia je, že Kiska pozemok podľa zmluvy kúpil za smiešne nízku sumu, v prepočte na terajšie peniaze za 1 800 eur. Išlo o zjavne fiktívnu sumu, ktorej účelom mohol byť ďalší, tentoraz daňový podvod. To, že sprostredkovateľ kúpy pozemku pre Kisku danú sumu obhajuje ako adekvátnu, je len ďalšia indícia, že boli všetci dohodnutí. Zjavný podvod sa pripravoval od roku 1996 do 1999, teda tri roky. Ktorý podvodník by tri roky niečo pripravoval, riskoval kožu a väzenie, a to všetko pre zisk 1 800 eur?

V spore prezidenta Andreja Kisku s popradským zubárom Jánom Francom ide o viac ako pozemky pod Tatrami. Ide o charakter štátu.

Indície a Francov príbeh sú také silné, že ak Kiska neponúkne rovnako dôveryhodnú verziu, mal by zvážiť, ak nie rovno odstúpenie, tak určite opätovnú kandidatúru v ďalších prezidentských voľbách. Obhajovať sa tým, že predsa súdy ešte nerozhodli, sú argumenty na úrovni politikov na Ukrajine.

Dôkazy sa po rokoch už nájdu ťažko. Členovia vtedajšej popradskej pozemkovej mafie by museli rozprávať. Kto ich už dnes donúti a prečo by sa navzájom namočili? Navyše pri obrovskom tlaku na políciu, ktorý Kiska vytvára, zaťahuje do toho svoje obecenstvo a zdôvodňuje to všetkým možným. Od štatistík, cez prieskumy o polícii a ak treba, odborník je aj na vyšetrovanie vrážd.

Je veľmi nespravodlivé a do očí bijúce, že na túto frašku má doplatiť zubár Franc. Spravodlivý človek, jeho rodičia aj on celý život poctivo pracovali, odvádzali dane, aby ich napokon pripravili o dedičstvo a s ním aj o spomienky. Nech to vyznie pre niekoho akokoľvek pateticky, v spore ide o boj medzi dobrom a zlom, pravdou a lžou. Pravda sa musí ukázať.

© Autorské práva vyhradené

352 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #Andrej Kiska