Očista Trumpom nestačí

Všetci si pamätáme, aký šok mnohým spôsobilo víťazstvo Donalda Trumpa.

22.04.2018 20:00
debata

Najmä tým demokratom, ktorí dali v primárkach pred Berniem Sandersom prednosť Hillary Clintonovej. A práve tí teraz prostredníctvom Demokratického národného výboru (DNC) žalujú tím Trumpovej predvolebnej kampane, jeho rodinných príslušníkov, Ruskú federáciu a spoločnosť WikiLeaks. Slovami DNC ide o spolčenie sa v prospech Trumpa, čo je „nehanebný útok na americkú demokraciu“.

Trumpovej kampani a jeho politickým zámerom aj schopnostiam sa dá vyčítať prakticky všetko. Svoj úspech napokon založil predovšetkým na „nehanebnosti“ a ani sa tým – ako väčšina populistov stavajúcich na najnižších ľudských slabostiach – netajil. Ale ak mu demokrati vyčítajú aj svoj neúspech, tak sa zrejme riadia známym totalitným porekadlom: Máte to na koho zvaliť? Niet čo riešiť. Lenže riešiť jesto čo.

V predvolebnej aj povolebnej hystérii sa Clintonovej prívrženci hájili tým, že „dedko“ Sanders je politický nedouk, ktorý nemá demokracii a liberálnym hodnotám čo ponúknuť; demokratickí voliči, ktorí mu dali prednosť, boli podľa nich antifeministi či dokonca rasisti, lebo odmietali bielu pracujúcu triedu hádzať do pohodlného rasistického vreca (ktoré si potom na chrbát vďačne vyhodil Trump). Opakovane, a nie len v USA, sa ukazuje, že najväčším omylom liberálnych demokratov je dnes neschopnosť pochopiť, že zápas za rasovú a rodovú rovnosť sa jednoducho nedá viesť oddelene od systémového riešenia sociálnych otázok. Najlepšie začať brvnom vo vlastnom oku, pretože ani na Rusko a kyberútoky sa nedá zvaliť všetko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hillary Clinton #Donald Trump