Logika a emócie

Čo by sa dialo, keby bol Tomáš Drucker sám odvolal prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara a namiesto rezignácie by zostal robiť ministra vnútra vo vláde Petra Pellegriniho? Okupovala by dnes Denisa Saková ako jeho štátna tajomníčka titulné stránky a bola by predmetom štipľavých komentárov? V každom prípade sa tak nedialo dokonca ani po tom, čo Drucker podal demisiu a ona bola čosi vyše týždňa najvyššie postaveným úradníkom ministerstva.

24.04.2018 20:00
debata (14)

Je zbytočné špekulovať, či je dnešný huriavk okolo Sakovej k nej spravodlivý, alebo nie. V každom prípade je neveľmi logický. To sa dosiaľ nevedelo, že to bola „pravá ruka Roberta Kaliňáka“? Vari dosiaľ nezáležalo na tom, či v minulosti riadila nejaké tendre? Nehodnotíme prístup insiderov, ktorí na požiadanie vysypú z rukáva výhrady proti komukoľvek, kto je práve na rade. Rozhodujúci bude totiž prístup verejnosti, a ten je momentálne predurčený heslom, že hoci by Smer vytiahol z klobúka kohokoľvek, bude to zlé. Časť verejnosti vám pritaká, áno, presne tak to je, kým druhá časť povie, áno, presne takýto nezmysel sa tu vydáva za demokraciu. Nikto nevychádza zo zákopov.

Ani jeden z extrémov nie je pre dobro veci. Kým patrí medzi rezorty našich vlád ministerstvo vnútra, dovtedy je otázka ministra na zodpovednosti strán, ktoré tie vlády tvoria. Kým vládne koalícia, v ktorej toto kreslo patrí akurát Smeru, dovtedy je na Smere, koho doň posadí.

Smer sa ocitol v situácii, v ktorej museli z exekutívy vycúvať stranícka jednotka a dvojka.

Extrémom by bolo, keby ktokoľvek, hoci aj Smer, pri výbere ľudí absolútne ignoroval politickú situáciu a verejnú mienku. A na hlavu by musel byť padnutý každý, komu by v dnešnej situácii napadlo posadiť tam niekoho, kto bude okamžite kompromitovaný nejakými dokázateľnými prešľapmi z minulosti. Samozrejme, možné je všetko, ale nepredbiehajme. Opačným extrémom je totiž zasa predstierať, že v našom štáte panuje stav, ktorý by rušil bežné demokratické postupy.

Smer sa ocitol v situácii, v ktorej museli z exekutívy vycúvať stranícka jednotka a dvojka. Vzápätí prišiel prekvapujúco o náhradníka za tú dvojku, vzdal sa „svojho“ policajného prezidenta a teraz musí riešiť vnútro odznova. To je, pravdaže, výnimočná situácia, v ktorej by sa zložili tri z piatich vlád.

Lenže táto sa nezložila, a tak riešenie rezortu vnútra ešte stále zostáva na Smere. A na pleciach Smeru stále zostáva zodpovednosť za to, aké riešenie si vybral. Tak ako je na voličoch, či uprostred volebného obdobia vyjadria svoju nevôľu napríklad demonštráciami, na tých istých voličoch je i to, aký účet politikom vystavia vo voľbách.

Saková poskytuje Smeru jednu výhodu: je po celý čas v rezorte a nemusí začínať ani sa oboznamovať so situáciou. Kto bol či nebol čou pravou rukou, je len časť príbehu. Druhou časťou býva obyčajne to, ako to je s pravými rukami, keď sa zrazu stanú samy straníckymi jednotkami. To v tomto prípade jednak zatiaľ nevieme, jednak sa to relatívne čoskoro dozvieme. Všetko ostatné sú emócie.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Drucker #Denisa Saková #Pellegriniho vláda #odvolanie Gašpara