Kobra či slepúch?

Ak sa v akomkoľvek štáte objaví nový druh nebezpečnej trestnej činnosti, dokonca v masovom meradle, treba na to adekvátne zareagovať.

01.05.2018 20:00
debata (11)

Platí to aj o subvenčných podvodoch týkajúcich sa využívania európskych fondov, o nezákonnom hospodárení s pôdou a násilnostiach páchaných na poľnohospodároch, ktoré presahujú akékoľvek hranice civilizovaného správania sa v demokratickej spoločnosti. V tom majú autori Košickej výzvy absolútnu pravdu.

Podľa doteraz zverejnených informácií sa kadejakí kšeftári v agrorezorte na východnom Slovensku inšpirovali kriminálnymi filmami o sicílskej mafii. Dodajme, že v našej súčasnosti nejde iba o podvodníkov s talianskymi, ale aj rýdzo slovenskými koreňmi.

Nech sa nový vyšetrovací orgán, po ktorom objektívne volajú farmári, volá poľnohospodárska kobra či zmija, len nech to nie je doterajší slepúch. Lebo, zdá sa, na doterajšie ponosy Východoslovákov orgány činné v trestnom konaní reagovali akosi nonšalantne. Možno sťažnosti ohľadom hrubej manipulácie s obrábanou pôdou dosiaľ neboli dostatočne rázne, konkrétne, skôr akési sporadické, akoby dotknutým chýbala odvaha. Ale dnes sú na stole, treba ich čím skôr a dôsledne vyriešiť.

Ak ministerstvo vnútra teraz argumentuje tým, že polícia v rámci tejto formy ekonomickej kriminality (popritom sa však porušujú aj viaceré ústavné práva občanov našej republiky) používa všetky prostriedky, ktoré jej zákon dovoľuje, tak zrejme legislatívu treba zmeniť tak, aby vyšetrovateľom umožnila používať na rozdiel od tých súčasných aj efektívnejšie kroky a opatrenia. Kto by sa im bránil? Čestní podnikatelia a poľnohospodári určite nie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #policajná kobra #agrodotácie