Šou je na začiatku

Všetci už v ten summit dúfali. Stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského lídra Kim Čong-una by bol historický moment.

26.05.2018 08:00
debata (2)

Ale schôdzka prišla mimoriadne náhle. Keď s ňou Trump pred niekoľkými mesiacmi súhlasil, bol to šok. No veľmi rýchlo prevládol optimizmus. Najmä po pomerne úspešnom (aspoň navonok) stretnutí Kima s juhokórejskou hlavou štátu Mu Če-inom, ktorého vláda robila veľmi veľa pre zmiernenie napätia vo vzťahoch s KĽDR.

Je to však v prvom rade šou raketového muža v Pchjongjangu a twitteristu v Bielom dome. Trump prišiel do Bieleho domu zo sveta celebritných televíznych ilúzií. Preto musí určite aspoň do istej miery obdivovať Kima. Tomu sa podarilo vytvoriť atmosféru, že brutálny severokórejský režim, ktorý porušuje všetky existujúce medzinárodné normy, je akoby v pozícii toho ústretového Samozrejme, k tomu prispel Trump svojimi tweetmi o ohni a zúrivosti a diplomatickou nepripravenosťou.

Stiahnutie sa zo summitu je od prezidenta tiež riskantný krok, lebo dostal do neistoty spojencov. Ale je lepšie teraz ukázať Kimovi, že to nemôže byť on, kto určuje agendu. Toto je nový začiatok. Rokovania na rôznych úrovniach s KĽDR môžu pokračovať. Nech je jasné, čo si Kim naozaj predstavuje pod denuklearizácou a kam približne sú všetci zúčastnení ochotní ustúpiť. Je to otázka dlhotrvajúcich diskusií. Možno na ne niekto nemá trpezlivosť, ale takto funguje diplomacia. Summit Trump-Kim by mal byť len čerešničkou na torte.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una