Nosnice

Čím viac sa človek vzďaľuje prírode, tým viac túži po prírodných produktoch. Najlepšie vajce je od starej mamy, vlastne prastarej mamy, lebo už ani väčšina súčasných dedinských babičiek nechová sliepky.

08.06.2018 22:00
debata (1)

Ľudia si zvykli na lacné vajíčka z obchodu a zároveň ich premáha nostalgia po babičkiných vajciach. Ale keď uvidia na pulte ich cenu, uprednostnia vajce z priemyselnej znáškovej haly.

Taký je väčšinový slovenský kupujúci. Síce deklaruje, že chce vajcia z voľného výbehu, ale tie sú dvojnásobne drahšie ako vajcia z klietkového chovu. Potom sú tu ešte podstielkové, drahšie len o 40 percent… Osem krajín zo západnej Európy sa zaviazalo, že do roku 2022 skončí prevádzku fariem, kde žijú sliepky v klietkach, a budú už predávať len vajcia z podstielkových chovov.

Teraz medzinárodné reťazce tlačia na slovenské farmy, aby sa tomuto trendu prispôsobili. Keď nie, nebudú kupovať ich vajcia a dovezú si ich zvonka, lebo ľudia chcú podstielkové. Pravdupovediac, súčasník veľa o modernej živočíšnej výrobe nevie. Ani podstielkové chovy nie sú výhrou, majú tiež negatíva.

Zostávajú už len farmy s voľnými výbehmi. Na ploche sto krát sto metrov žije 2 500 sliepok. Koľko takýchto futbalových ihrísk by sme potrebovali na dosiahnutie sebestačnosti? Je to priestor pre malé rodinné farmy? Určite áno, ale sotva to bude hlavný prúd v ponuke vajec. Ten aj v budúcnosti zabezpečia veľké farmy. A veruže nájdu spôsob, ako byť ohľaduplným voči živým tvorom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #vajcia