Pomníčky politikov

Tak už to chodí. O veľkých veciach sa človeku najlepšie sníva vtedy, keď nie je schopný splniť ani základné úlohy, ktoré mali byť už dávno hotové. V takých okamihoch sa rodia smelé plány...

20.06.2018 08:00
debata (3)

Žijeme v krajine, kde si občania z úst politikov vypočuli toľko sľubov, že dobudujú diaľnicu z Bratislavy do Košíc, že žiadny ďalší termín už nik neberie vážne.

A v situácii, keď nevieme, kedy sa podarí dostavať kľúčový úsek D1 Turany – Hubová či obchvat Prešova, prísť s návrhom „potiahnuť“ R1 z Banskej Bystrice do Slovenskej Ľupče a ďalej tunelmi popod Nízke Tatry až do Ružomberka, znie ako čisté sci-fi.

Nie že by si aj Horehronci nezaslúžili novú cestu, ale vzhľadom na to, že jej pokračovanie je v nedohľadne a vznikol by len akýsi horehronský apendix (pretože postaviť 4 tunely v celkovej dĺžke 11,7 km v krajine, kde sme za 20 rokov neboli schopní postaviť jeden kľúčový tunel, je úplné nereálne), tak je otázne, či tieto peniaze nie je vhodnejšie dať tam, kde je to skutočne potrebné. Navyše, stavať cez PPP projekt tam, kde to nie nevyhnutné, je trochu drahý špás.

Viacerí politici si v rodnom kraji naplánovali vlastný pomníček z verejných zdrojov, a tak vznikli plány na výstavbu R8 či R9. Zdá sa, že premiér Pellegrini ide v ich šľapajach.

Vzhľadom na to, že výstavba diaľnic a rýchlostných ciest nie je otázka jedného volebného obdobia, mali by sme už konečne zmeniť celkový spôsob uvažovania. Namiesto „hurá systému“ by si kompetentní mali pri budovaní zvyšných ciest určiť jasné priority.

Nie sme takí bohatí, aby sme donekonečna liali betón tam, kam sa to zapáči politikom, a nie tam, kde to skutočne treba.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #cesty