Farmári a nefarmári

Problémy v poľnohospodárstve sú a budú. Dajú sa riešiť, ale nie vždy úplne. Všetko závisí od možností. Plusom súčasných protestov je, že ľudia si ešte viac uvedomia, že pôda je naozaj nad zlato.

20.06.2018 20:00
debata (23)

Nielen preto, že Brusel dáva na ňu dotácie, no najmä preto, že z nej môže mať domáce obyvateľstvo kvalitné výrobky. Tie, ktoré si staršia generácia pamätá z obchodov, a nie tie, ktoré sú síce teraz relatívne lacné, ale nie vždy kvalitné. Štát by mal na toto všetko vytvárať podmienky, no v rámci možností, ktoré má.

Slovenský pozemkový fond pôdu dlhodobo prenajal a zrušiť tieto zmluvy v právnom štáte nie je možné. Rovnako nie je možné vziať späť pôdu od cudzincov. Slová protestujúcich o tom, že „kto dovolil predať pôdu Neslovákovi, je vlastizradca“ sú príliš. Chrániť pôdu v EÚ sa dá do určitej miery, preto podobné slogany hraničia skôr so šírením extrémizmu, aj keď možno chápať, že niektorí farmári sú frustrovaní. Riešenie však nie je v zhabaní pôdy, ale napríklad vo farmárčení spojenom s výrobou regionálnych špecialít. A tiež vytvorením si cesty k zákazníkovi, napríklad cez internet. Štát sa tiež usiluje regionálne produkty dostať do reťazcov a tu treba určite pridať.

Pofidérne je, že s farmármi prišli do Bratislavy protestovať aj nefarmári, predstavitelia neziskových organizácií, ktorí vedia vybaviť účasť médií, tú správnu publicitu či tú správnu politickú podporu, pre koho treba. Ak by farmárom išlo len o pôdu, nepostavili by svoje požiadavky tak, že viaceré z nich sa nedajú reálne splniť. Vrátiť sa k rozumnej diskusii by bolo najlepšie, ak teda ide o poľnohospodár­stvo.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty farmárov