Dvakrát merať

Robiť zákony systémom pokus - omyl je zlé. Dalo by sa to parafrázovať so športom, v ktorom tiež platí, že treba najprv myslieť na to, akým spôsobom vyhrať, a nie mať dopredu silné reči a pripravovať oslavy víťazstva. Podobne aj pri zákonoch platí, že ak sa myslí len na to, ako sa politici blysnú pred voličmi a menej času sa venuje tomu, aké opatrenia spraviť, dopadne to zle. Príkladom sú štátne úľavy na 13. a 14. platy. Snahu politikom z radov národniarov uprieť nemožno, ale to je žalostne málo.

25.06.2018 17:00
debata (1)

Myšlienka motivovať firmy, aby vyplácali 13. a 14. platy oslobodené od odvodov či daní, je v poriadku. Ale prečo všetky tie podmienky okolo toho? Prečo musí byť 13. plat vo výške najmenej priemerného mesačného platu? Prečo to je len pre dlhoročných zamestnancov? Je možné, že s nápadom sa nestotožnil rezort financií a do zákona sa dali podmienky, aby príliš neutrpela štátna kasa. Neutrpela. Ale ani ľudia nič nezískali. Lebo podmienkam krkolomnej novely Zákonníka práce sa firmy neboli ochotné prispôsobiť.

Dopadlo to presne tak, ako sa aj čakalo. Politici na to boli vopred upozorňovaní, ale novelu, ktorá sa menila za pochodu, už nechceli zmeniť. Chceli si počkať na prax. Keďže prax teraz vidia, novelu treba zmeniť. Vyhodiť treba všetky nezmyselné podmienky a nechať len úľavy. Kvôli takýmto veciam sa zvolávajú mimoriadne schôdze, páni poslanci!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trinásty plat #štrnásty plat