Okresy bez pohotovosti

Vyzeralo to na veľkú blamáž. Hoci na to už dlhší čas upozorňovali odborníci aj organizácie združujúce zdravotníkov, ministerstvo tvrdohlavo trvalo na vlastných predstavách. Áno, problematickú službu prvej pomoci bolo treba zásadne zmeniť, ale nie takýmto hurá systémom.

30.06.2018 16:00
debata (11)

Výberové konanie na ambulantné pohotovosti pre dospelých i pre deti sa skončilo fiaskom. Podarilo sa obsadiť iba 40 percent pevných bodov v jednotlivých okresoch. Niekde akútne chýbajú lekári, inde zase nebol medzi nimi jednoducho o takúto službu záujem. Ako to, že ministerskí úradníci s takouto eventualitou nepočítali? Optimizmus je síce krásna vec, no tam, kde môže byť vážne ohrozené zdravie ľudí, treba mať nohy na zemi.

Päť minút pred dvanástou sa začali horúčkovité rokovania s lekármi a firmami, aj s tými, čo v tendri pohoreli. Ministerstvo zrazu znížilo svoje nároky, pripúšťa i dočasné poverenie pre ambulantnú pohotovostnú službu (APS), kým sa nezopakuje tortúra s novým kolom výberového konania. Zaspali aj župné úrady, ktoré majú zdravotníctvo v kompetencii. Situáciu v niekoľkých okresných sídlach zachraňovali primátori. Tam, kde to bolo nedávno ešte ťažko predstaviteľné, ponúkajú lekárom zadarmo mestské priestory i prístrojové vybavenie ambulancií.

Napokon sa z hrozivých 40 percent „punktov“ v poslednej chvíli podarilo zabezpečiť 82, hoci vo viacerých prípadoch ide iba o dočasné riešenie. Napriek tomu viaceré regióny, osobitne v južnej polovici Banskobystrického kraja, budú predstavovať biele miesta na celoštátnej mape APS. Nápor zaregistrujú zdravotnícke zriadenia vo Zvolene a urgentné príjmy vo viacerých nemocniciach. To býva tak, keď sa šije horúcou ihlou.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pohotovosť #pohotovostné ambulancie