Merkelovej politické životy

Koľko politických životov má Angela Merkelová? Jej tradiční partneri padajú ako muchy, samotná jej CDU je na zostupe, kancelárka však dosiaľ dokázala cez čoraz búrlivejšie vody nemeckej politiky vždy preplávať ako víťaz.

02.07.2018 20:00
debata

V októbri sa v Bavorsku konajú voľby. Protiprisťaho­valecká rétorika AfD už v minuloročných federálnych voľbách vyniesla pravicovým populistom bezprecedentný zisk 94 kresiel. Na úrovni spolkových krajín sa pomery líšia, v Bavorsku, kde vládne CSU, sú však populisti stále na vzostupe.

Ide tu o „peších“ utečencov a migrantov, ktorí síce v súlade s pravidlami požiadali o azyl v prvej krajine Európskej únie, do ktorej sa dostali, lenže ich konečnou destináciou zostáva Nemecko. Napokon, mnohí tam už majú rodinu či známosti, takže v Nemecku by sa ocitli v komfortnejšej pozícii, ako keby zostali kdesi na talianskom pobreží. Vodou na mlyn AfD je zmätok ohľadom toho, čo s takýmito žiadateľmi o azyl urobiť.

Koľko politických životov má Angela Merkelová? Jej tradiční partneri padajú ako muchy, samotná jej CDU je na zostupe, kancelárka však dosiaľ dokázala cez čoraz búrlivejšie vody nemeckej politiky vždy preplávať ako víťaz.

Politikou Angely Merkelovej bolo umožniť im vstup do Nemecka, ktoré by sa postaralo aj o preskúmanie ich žiadostí o azyl. Politikou šéfa CSU a ministra vnútra Horsta Seehofera bolo vracať ich naspäť do Talianska. K rozkolu medzi nimi sa po nástupe novej vlády v Taliansku pridal ďalší problém, pretože vláda Ligy a Piatich hviezd odmieta prijímať migrantov, ktorí už raz opustili Taliansko v nádeji, že sa dostanú ďalej.

Na minulotýždňovom summite EÚ Merkelová vybojovala kompromis: Nemecko by takýchto migrantov prijímalo, lenže ich žiadosti o azyl by boli posudzované v zrýchlenom režime a v uzavretých centrách, ktoré by zatiaľ nesmeli opúšťať. Po víkendových rozhovoroch CDU-CSU bolo jasné, že ani tento kompromis na Seehofera nezabral.

Väčšina občanov Bavorska podľa prieskumov v tomto podporuje skôr kancelárku, než „svoju“ CSU. Lenže Seehofer nebojuje o väčšinu, ale o väčšinu v rámci menšiny: podpora CSU od volieb 2017 klesla v Bavorsku o ďalšie štyri percentá na 34 percent. Seehofer nesúťaží s CDU či koaličnou SPD, ktorá tiež podporuje Merkelovú, ale s AfD, ktorá s každým ďalším percentom, ktoré by mu zobrala, posúva ho bližšie k pádu.

Je otázne, či by CSU, ktorá sa Seehofera snaží odhovoriť od demisie, bola naozaj schopná vystúpiť z „večnej“ koalície s CDU a ponechať Merkelovej vládu v Bundestagu v menšine. Napokon, medzi tými, kto ho presviedča, aby netrhal vládu, je údajne aj šéf parlamentnej skupiny CSU Alexander Dobrindt. Spor je však vážny a výsledok októbrových bavorských volieb mu môže dodať nové palivo.

Na jednej strane sa žiada trpezlivosť, na druhej strane prevažuje snaha prebiť populistov okamžite, použitím ich vlastných zbraní. Takýto spor má celoeurópsku dimenziu. Zatiaľ nevieme, či má nádej na úspech ten prvý prístup: napokon, žiada si predsa trpezlivosť. Vieme však, že ten druhý prístup je pre politický mainstream zhubný. Tradičné strany ním nových voličov nezískavajú a pravý okraj scény im akurát ujedá z tých doterajších, ktorých takto neuvážene sami pomáhajú radikalizovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová