Ďalšie dobré roky?

Slovensko zažíva dobré ekonomické obdobie. Narušiť ho môže colná vojna, ktorú rozpútal americký prezident Donald Trump.

16.07.2018 14:00
debata

Existuje však veľa dôvodov, aby sa Trump postupne vrátil od činov k rečiam. Riziká krízy stále sú, ale nateraz niet dôvod na paniku. Stále je priestor na to, aby sa štátna kasa otvárala v prospech rastu životnej úrovne Slovákov. To všetko však musí prebiehať s rozvahou a rešpektom k tomu, že vývoj sa môže aj zvrtnúť.

Európska komisia nateraz predpovedá Slovensku ročný rast ekonomiky na úrovni 4 percent. Ide o jeden z najrýchlejších rastov v EÚ. Otázka tiež znie, z akej úrovne rastieme. Ak sa pozrieme na mapu únie, zistíme, že rýchlejšie rastú Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Slovinsko. Až na Slovinsko ide o krajiny, ktoré sme v kvalite života a reálnych platoch už predbehli. Je pravda, že darmo budeme my rásť o 4 percentá a Nemecko iba o jedno, túto krajinu zrejme aj tak nikdy nedobehneme. Ekonomická logika nepustí.

Využiť nemecké investície u nás na to, aby sme sa stali ekonomickým tigrom regiónu, je reálne.

Využiť nemecké investície u nás na to, aby sme sa stali ekonomickým tigrom regiónu, je však reálne. Cesta je v príchode investícií s vyššou pridanou hodnotou, najmä v automobilovom priemysle, kde sú vyššie platy. Zároveň sa musíme zmieriť s tým, že elektrotechnický biznis či montáž káblov založených na lacnej pracovnej sile Slovensko opustia. Dôležité je, aby namiesto nich prišlo niečo lepšie.

Ak na východ príde ďalšia automobilka a Slovensko ich bude mať päť, bude to veľmi dobrá správa. Myslieť si, že príde kríza a závislosť od jedného sektora pocítime potom najviac, je nepresné. Kríza zasiahne všetko, čomu sa darí a automobily sú jedným z produktov, ktoré sa kupujú aj cez krízu. Ak by sme mali doplatiť na automobilky, muselo by dôjsť k prevratu v doprave, teda napríklad autá by boli nahradené dajme tomu lietadlami, a to v najbližšej dobe nie je reálne.

Ale späť k rizikám prognózovania dobrých rokov. Môže všetko zmeniť Trump? Faktom je, že prešiel od slov k činom a zvýšil clá na hliník a oceľ voči EÚ, tá reagovala odvetou a potom sa eskalovanie zastavilo. Naopak, v prípade colnej prestrelky s Čínou už odveta vyvolala odvetu z oboch strán. Trump však potrebuje produkty z EÚ, keďže USA využívajú napríklad súčiastky z Európy, a preto by americký prezident colnú vojnu s úniou nemal príliš vyhrotiť. Rovnako v prípade Číny potrebujú americké firmy lacnú pracovnú silu v Číne, aby boli konkurencieschopné. To, že Trump potom zisky amerických firiem nevie zdaniť, je iný problém. Ani biznis s Čínou však Trump nemôže clami príliš obmedziť.

Okrem tohto všetkého tu máme aj klasický ekonomický cyklus. Kapitál sa stále točí a potom sa dostane do momentu, keď už nie je možné predávať viac. Všetko spadne a ide sa odznova. Bohatí a vplyvní si pred krachom presunú peniaze do stabilných aktív, ako sú reality, a chudobní cez infláciu prídu o časť svojich ťažko zarobených úspor. Zmeniť to v globálnej ekonomike nie je možné. Prispôsobiť sa a dostať sa na správnu stranu rieky sa dá. Zatiaľ možno plávať stredom. Dokedy? Treba byť rozvážny a konať v správny čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prognóza #ekonomická situácia #Donald Trump