Karavela Google

Obchodná vojna sa dá viesť na rôznom teréne rôzne. Manévrovací priestor vymedzujú stanovené pravidlá, technické vymoženosti, ale i dobové právne a etické normy. To všetko sa dá aj sofistikovane prekrúcať a obchádzať.

18.07.2018 22:00
debata (12)

Veľmoci si napríklad kedysi svoje postavenie zabezpečovali na mori. Mlátili sa v transatlantických obchodných vojnách a o to, kto bude mať viac otrokov. Dominantnú pozíciu si udržiavali rozlične, trebárs pirátskymi bitkami a beztrestným zneužívaním situácie mimo kontroly.

Čosi podobné sa teraz podarilo spoločnosti Google s dominantným postavením na mori mobilných sietí. Systémom Android „prekabátila“ konkurenčné prehliadače. K výrazne vyšším ziskom prichádzala aj tak, že od výrobcov mobilných telefónov požadovala automatické inštalovanie aplikácií Google Search a prehliadač Chrome. Odmenou bolo udelenie licencie na využívanie významného online obchodu s aplikáciami. Taká moderná kolonizácia: vy nám postavíte loď, a my si s ňou budeme brázdiť vlny, kam sa nám zažiada.

Podľa európskej komisárky pre hospodársku súťaž Margarethe Vestagerovej ide o stratégiu, ktorá bráni zdravej konkurencii, čo je podľa antitrustových pravidiel EÚ ilegálne. „Drvivá väčšina užívateľov prosto pri nákupe mobilu automaticky berie, čo v ňom je.“

To je vari najlepšie zhrnutá podstata bojovej stratégie prehliadača Google – kalkulovanie s nevedomosťou spotrebiteľa. Argumentácia právom na „slobodné vyhľadávanie“ sa tým stáva celkom bezpredmetná. Otázne ostáva, nakoľko „predmetná“ bude pokuta 4,34 miliardy eur a či to niečo spraví s rešpektovaním pravidiel v obchodnej vojne na internetovom oceáne.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #android