Papalášoviny

Každý sa nemusí zaujímať o históriu, navyše, keď časť tej svojej, osobnej, by chcel rýchlo vymazať. Ale keď sa už ktosi vydá po pamätných miestach s hlavou susedného priateľského štátu, tak by si predtým mal aspoň prelistovať nejakú brožúrku o osobnosti, k odkazu ktorej sa ide hlásiť.

30.07.2018 20:00
debata (28)

Napokon sa to v nedeľu skončilo tak, že skúsenejší Miloš Zeman dával slovenskému kolegovi lekcie z dejín spoločného štátu a Andrej Kiska sa zmohol iba na pár floskúl.

Napriek tomu sa stihol zapísať do análov, nie však tých historických, skôr do zoznamu povýšeneckých, priam urážlivých výrokov politikov. V nich sa vyníma napríklad vyhlásenie niekdajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu, ktorý v súvislosti s večerným rokovaním parlamentu povedal, že v noci pracujú len zlodeji. Nuž, pracovníci nepretržitých prevádzok sa mu za takú hlúposť nepoďakovali.

Kiska sa na margo jazdy vlakom, ktorým cestoval Tomáš G. Masaryk na letné sídlo v Topoľčiankach, pred svojím hosťom vyjadril: „Veľmi ma dnešná cesta teší, aj keď v našej dobe už zostanú cesty vlakom len výnimočnou príležitosťou.“

Ako asi posudzujú túto vetu študenti, ktorí sa pred víkendom tlačia vo vozňoch, dôchodcovia, ktorí tiež využívajú bezplatné cestovanie po železnici, či deň čo deň desiatky tisíc zamestnancov, ku ktorým sa teraz cez leto hromadne pridávajú rekreanti? Z vládneho špeciálu do kupé veru nevidno.

Mimochodom, ide o celosvetový trend – návrat hromadnej dopravy na koľajnice. A nielen z ekologických dôvodov. Prezidentov hovorca sa trapas snažil nešikovne prekryť zdôvodnením, aké je cestovanie hlavy štátu vlakom finančne nákladné. To na ospravedlnenie šéfových pravidelných letov na predĺžené víkendy do Popradu.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Andrej Kiska #Vznik Československa