Nerovnosť

Kapitalizmus má chyby, ktoré nie a nie odstrániť.

31.08.2018 07:00
debata (5)

Prístup ku skutočnému kapitálu má hŕstka ľudí a masy sa im skladajú. Dať do systému väčšiu spravodlivosť cez väčšie zdanenie bohatých a prerozdeľovanie peňazí chudobným je dobrá cesta. Lenže roky to funguje slabo alebo vôbec.

Ak Google zaplatí na Slovensku daň v desiatkach tisíc eur, je to výsmech oproti miliónovým ziskom firmy. Takýmto spôsobom digitálny gigant berie biznis firmám, ktoré dane platia. Navyše na to celé dopláca bežný občan v podobe chýbajúcich peňazí v školstve či v zdravotníctve.

Technologické firmy vyberajú hrozienka z koláča. Nepredávajú pritom nič výnimočné a ak, tak je slušné z obrovských ziskov zaplatiť dane. Ak si digitálny gigant zvolí neslušnú cestu v podobe neplatenia daní, je namieste, aby Európska únia postupovala tvrdo. Navyše ak ide aj o peniaze, ktoré zjavne už teraz chýbajú v penzijných systémoch.

To, že snaha EÚ o zdanenie digitálnych firiem naráža na odpor amerického prezident Donalda Trumpa, je logické. Každý kope za seba. Slušnosť sa vytratila a Trump vidí len deficit amerického obchodu pri biznise s EÚ. Nerieši otázku, prečo USA nie sú konkurencieschopné, ale snaží sa clami umelo zaistiť lepšiu pozíciu pre svojich. To, že to len prehlbuje príjmovú nerovnosť vo svete, je Trumpovi jedno. Na takéto praktiky je jediná možnosť. EÚ musí zdaniť internetové giganty a nastoliť viac spravodlivosti.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #nespravodlivosť #nerovnosť