Znepokojení

Keď Lucia Žitňanská pred viac ako dvomi rokmi prijala ministerský post vo vláde Roberta Fica, samozvaní demokrati to považovali „za zradu“.

22.09.2018 07:00
debata (14)

Pritom išlo o rozumný kompromis, bez ktorého nie je politika možná. Dokonca by sa dalo povedať, že týmto krokom sa prvýkrát zotreli hranice medzi dvomi dovtedy nezmieriteľnými tábormi, ktoré boli dedičstvom mečiarizmu. Tí, čo politiku vnímajú ako boj absolútneho dobra proti absolútnemu zlu, to však nikdy nepochopia.

Aj teraz exministerka preukázala, že má politický cit, pretože aj kompromisy majú svoje medze…

Svojím rozhodnutím opustiť Most-Híd, a teda aj rady koalície, nepochybne potešila členov SNS, ktorým pre svoje liberálne postoje ležala v žalúdku. Vládna koalícia by jej odchod v parlamente nemala pocítiť, lebo disponuje pohodlnou väčšinou, keďže sa môže spoľahnúť aj na hlasy troch odídencov zo Sme rodina – P. Marčeka, R. Holúbeka a M. Šimkovičovej.

Odchod Lucie Žitňanskej z Mosta-Híd je však jednoznačne zlou správou pre Bélu Bugára a spol. Je to citeľná strata, lebo po Bugárovi získala v uplynulých voľbách najviac preferenčných hlasov (59 145). Po odchode Šebeja a Žitňanskej už „slovenský“ volič nemá príliš veľa dôvodov túto stranu voliť. Lenže práve vďaka nim sa Most dostal do parlamentu.

„Maďarskí“ voliči sa môžu vrátiť k „autenticky maďarskej“ SMK. Časť hlasov možno získa nový subjekt Zsolta Simona. Ak sa však tieto „maďarské“ hlasy roztrieštia, môže to v konečnom dôsledku znamenať, že slovenskí Maďari nebudú mať po viac ako 30 rokoch zastúpenie v parlamentne.

Znepokojená už teda nemusí byť Žitňanská, ale pre zmenu lídri všetkých troch maďarských strán.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Most-Híd #Lucia Žitňanská #slovenskí Maďari