Mayová pred voľbami

Európska únia má pravdu, keď tvrdí, že Británia nemôže mať naraz koláč spoločného trhu, ujedať z neho zároveň vlastnými pravidlami voči tretím krajinám a ešte ho i celkom ignorovať výnimkami zo spoločného trhu práce a pohybu osôb. To nie je otázka trestania Britov za to, že sa rozhodli odísť, ale otázka prežitia základného modelu fungovania únie.

03.10.2018 20:00
debata (1)

Svoju pravdu majú britskí labouristi, ktorí po očakávanom neschválení plánu brexitu Theresy Mayovej v parlamente žiadajú predčasné voľby alebo nové referendum o odchode Spojeného kráľovstva z únie. Z ich pohľadu by bol odchod bez dohody o ďalších vzťahoch nelegitímny a o veci by sa muselo rozhodovať odznova, zmenou vlády alebo priamo v novom plebiscite.

A svoju pravdu má v podstate i najhlasnejší kritik Mayovej plánu z radov konzervatívcov Boris Johnson, ktorý pripomína, že brexit, ktorý by zachoval vzťahy Británie s kontinentom bez väčšej zmeny, by vlastne nebol brexitom. Mayovej plán z Chequers, pre ktorý Johnson v lete opustil jej kabinet, je naozaj pokusom o kvadratúru kruhu.

Najväčším nedostatkom plánu z Chequers však nie je to, že sa pokúša o brexit bez brexitu, ale to, že požaduje zmenu pravidiel EÚ. Lenže Briti v referende pred dvoma rokmi nerozhodovali – pretože ani nemohli – o tom, že EÚ rozdrobí svoj spoločný trh alebo že ho oddelí od voľného pohybu osôb a umožní svojim členom vyberať si z pravidiel a záväzkov ako z menu v reštaurácii. Briti rozhodovali o tom, že Spojené kráľovstvo sa od únie odstrihne – a zvyšok sa uvidí počas rokovaní pred samotným vystúpením. Len nie je jasné, či im to takto niekto vtedy vysvetľoval.

Najväčším nedostatkom Mayovej plánu z Chequers nie je to, že sa pokúša o brexit bez brexitu, ale to, že požaduje zmenu pravidiel EÚ. Lenže Briti v referende nerozhodovali o tom, že EÚ rozdrobí svoj spoločný trh.

Mayová na výročnej konferencii svojej strany v Birminghame obhajuje svoj plán z Chequers i svoju pozíciu na čele britskej vlády. Konzervatívci sa však sotva môžu seriózne dohadovať na pláne, ktorý v jeho dnešnej podobe v prvom rade odmieta samotná únia – čo oni sami, samozrejme, dobre vedia.

A tak sa venujú pretláčaniu vnútri strany, čo je činnosť, ktorá im ide v poslednom čase zo všetkého najlepšie a ktorá doviedla Britániu tam, kde sa nachádza dnes. Do chaosu, v ktorom sa buď zostavujú nerealistické plány, alebo sa napínajú svaly, ako v Birminghame predviedol šéf diplomacie Jeremy Hunt, ktorý prirovnal EÚ k Sovietskemu zväzu presne v duchu krajnej pravice a alternatívnych we­bov.

Každý má svoj vlastný kúsok pravdy, akurát dohromady to nefunguje. Nie je možné zladiť atavistické túžby časti konzervatívcov po návrate do sladkej izolácie od kontinentu so snahou ich vlastnej vlády o zjedenie i zachovanie koláča zároveň, a tú zasa s potrebou únie zachovať svoj prácne budovaný konsenzuálny politický a ekonomický systém.

V každom prípade Mayová sa už chystá na ďalší krok: jej birminghamský prejav, plný útokov na labouristov, ale aj prísľubov konca úsporného režimu a zvyšovania verejných výdavkov, nebol o únii ani o pláne z Chequers. Bol to skôr prejav pred predčasnými voľbami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová #plán z Chequers