Vládny debakel v Česku

V senátnych voľbách v Česku tradične víťazia opozičné strany. Voliči prostredníctvom nich majú v období medzi voľbami do Poslaneckej snemovne možnosť „spočítať to“ partajam, ktoré sú momentálne pri moci.

14.10.2018 20:00
debata (3)

Inak to nebolo ani teraz. Absolútnym víťazom sa stala ODS. Potvrdilo sa tak, že občianskym demokratom, ktorí sa po kauze Nagyová prepadli takmer na hranicu zvoliteľnosti, sa podaril reštart a profilujú sa ako protiváha ANO.

Debakel utŕžili ANO a ČSSD, no hlavným porazeným je strana Andreja Babiša, ktorá v hornej komore parlamentu získala len jedno nové kreslo. Ešte nikdy sa nestalo, aby najsilnejšia strana bola v Senáte taká slabá (ANO bude mať iba 7 mandátov). Babiš sa môže hnevať, že k urnám prišlo iba 16,49 % voličov, no ani pred dvoma rokmi nebola účasť oveľa vyššia (15,38 %) a vtedy sa ANO podarilo získať 3 mandáty. Rozdiel je však v tom, že kým v roku 2016 kauza Bocianie hniezdo iba začínala, teraz sa voliči na kontroverzného premiéra pozerajú inak. A najmä, ak niekto dlhodobo vyhlasuje, že Senát je zbytočný a treba ho zrušiť, len ťažko môže od svojich voličov očakávať, že sa masovo pohrnú k volebným urnám. Navyše, keď ani on sám nešiel voliť… Babišov sen o zrušení Senátu a kompletnom ovládnutí štátu sa tak rozplynul. Líder ODS Petr Fiala jasne povedal, že senátori za jeho stranu budú proti akýmkoľvek zmenám ústavy.

Kým neúspech populistického ANO nemusí nikoho trápiť, je znepokojivé, že prepad ČSSD ďalej pokračuje. Babiš síce „vytuneloval“ voličov sociálnej demokracie, no tak ako nebude z vlka slanina, nebude nikdy z ANO umiernená ľavica.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ODS #Andrej Babiš #ČSSD #ANO #senátne voľby v Česku