Liberál skrz-naskrz

Nemusí sa každý vyznať v politológii, ale vyznieva dosť čudne, keď viacerí kváziodborníci a médiá označujú členov strany Sloboda a Solidarita za liberálov. V základných hodnotových otázkach klasickí liberáli dobre vedia, kde je sever, no predsedovi SaS vtedy strelka neraz ukazuje na juh či západ.

21.10.2018 20:00
debata (72)

Napokon svoju politickú orientáciu zabetónoval pred štyrmi rokmi, keď ako europoslanec po niekoľkotýždňovom pôsobení v Aliancii liberálov a demokratov zakotvil vo frakcii Európski konzervatívci a reformisti, ktorí sa sami označujú za euroskeptikov, antifederalistov a priaznivcov konzervativizmu.

Ak má Richard Sulík v niečom blízko k liberalizmu, tak sú to jeho čisto technokratické postoje k sociálnym záležitostiam. Dokázal to i v nedeľnej televíznej debate s Robertom Ficom, v ktorej divákov presviedčal o absurdnosti konania súčasnej vládnej koalície. Tá vraj v situácii, keď ženy priemerne žijú na penzii „až“ 26 rokov, presadzuje ústavný zákon, ktorý by im zaručoval v závislosti od počtu vychovaných detí horný strop odchodu do dôchodku nižší ako 64 rokov.

Slovenský europoslanec sa rovnako cynicky vyjadroval, aj pokiaľ ide o ľudské práva. Opakovane tvrdil, že keď sa SaS dostane do vlády, tak predseda Smeru pôjde za mreže. Naozajstní liberáli si pritom cenia atribúty nezávislého súdnictva a prezumpcie neviny. Lenže v tomto prípade nijaký relevantný orgán či osoba voči Ficovi nezniesol obvinenia z trestnej činnosti.

Ak bude Sulík pokračovať v takýchto výpadoch, tak sa ešte viac priblíži úrovni pravicových populistov. Podobne ako prezident USA, keď sa vyhráža svojej niekdajšej volebnej sokyni Hillary Clintonovej, že raz skončí v base. Donalda Trumpa však z liberalizmu nik neupodozrieva.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #liberál #SASKA