Vitajte späť, Monsieur le Président!

Slovensko-francúzske vzťahy boli v uplynulých rokoch skôr vlažné. Geografia hrá v tomto prípade vedľajšiu úlohu, veď za prvej republiky mal hlas Paríža na našu politiku značný vplyv. Po roku 1989 však stredoeurópsky priestor „prenechal“ aktívnejšiemu Berlínu.

26.10.2018 22:00
debata (15)

Odrazilo sa to aj na oficiálnych diplomatických vzťahoch – za uplynulé dve desaťročia s výnimkou Françoisa Hollanda nenavštívil našu krajinu žiaden francúzsky prezident. S novým šéfom Elyzejského paláca sa to však zmenilo.

Keď sa francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý rok v lete stretol s predstaviteľmi Česka, Rakúska a Slovenska v rámci tzv. Slavkovského formátu, médiá si neodpustili poznámku, že „Macron obišiel Maďarov a Poliakov pri hľadaní spojencov".

Nuž áno, Macron skutočne hľadá v Európe spojencov pre svoje plány. Kým v Prahe i Bratislave ich nachádza, Budapešti aj Varšave sa zďaleka vyhýba. O čom by tento presvedčený Európan asi tak rokoval s Viktorom Orbánom, ktorý Maďarsko postupne mení na svoj obraz, a ten obraz je nevábny? V júni tohto roku nasledovalo stretnutie v Elyzejskom paláci a teraz, v predvečer osláv 100. výročia vzniku Československa, zavítal francúzsky prezident na Slovensko. Francúzsko, ktoré stálo pri vzniku Československa, sa tak oblúkom vracia tam, kde bolo pred mnohými rokmi.

Je to dobrý signál, že sa s nami počíta pri ďalšej integrácii. Zároveň je to aj ocenenie toho, že napriek rozdeleniu sú česko-slovenské vzťahy nadštandardné a obe krajiny si pripomínajú vznik spoločného štátu spoločne. To, čo je pre nás úplne samozrejmé, je napríklad v bývalej Juhoslávii niečo nepredstaviteľné.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Francúzsko #Emmanuel Macron