Trump a jeho karavána

Nezamestnanosť v Spojených štátoch je relatívne nízka, ekonomike sa vcelku skôr darí. Iste, dalo by sa diskutovať, koľko z toho Donald Trump zdedil po svojom predchodcovi. Vo volebnej kampani by však bolo pochopiteľné, keby sa chceli prezident a jeho strana popýšiť niečím, čím sa popýšiť môžu, hoci by to možno bolo i cudzie perie.

02.11.2018 20:00
debata

Trump a väčšina republikánov sa rozhodli inak. V týždňoch a dňoch pred utorkovými kongresovými voľbami stavili na šírenie strachu z cudzincov. Presnejšie, nie bielych a nie bohatých cudzincov, ktorí sa podľa prezidenta a Fox News hrnú do Spojených štátov, aby bezprácne vyciciavali americkú ekonomiku, prípadne zabíjali bohabojných bielych Američanov, prznili ich ženy, pašovali drogy a popritom šírili nákazlivé choroby, ktorými sú vraj zamorení. Medzi nimi i také, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila už dávno za neexistujúce.

Aby kampaň, ktorá preráža všetky limity toho, čo sa doteraz aj vo voľných pomeroch americkej politiky považovalo za ako-tak prijateľné, mohla byť úspešná, pochopiteľne, potrebuje nejaký konkrétny príklad. A tak sa zrodila „karavána“. Reálny pochod niekoľkých tisícok utečencov pred eskadrami smrti, biedou a chaosom naprieč Strednou Amerikou na sever, sa tak zmenil na „inváziu“, v ktorej figuruje „podozrivé množstvo mladých, mocných mužov, ktorých len tak niečo nezastaví“. Trump k tomu ešte v jednom z interview tvorivo pridal „otázku“, ktovie koľko z členov karavány môže byť v skutočnosti z Blízkeho východu…(!)

Keďže pešia karavána nedorazí k USA ešte dobrých pár týždňov – nieto aby to stihla do budúceho utorka, Trump pridáva ešte jeden element: k južnej hranici posiela niekoľko tisíc vojakov. Ich konečný počet sa líši prejav od prejavu, i keby to však bolo len to najmenšie číslo, stále by to znamenalo, že prezident posiela na ochranu hranice pred utečencami zo Strednej Ameriky viac vojakov, ako majú dnes USA v Afganistane.

Trump najprv vlial krajnej pravici novú krv do žíl a teraz jej ukazuje, čo všetko si môže dovoliť aj v demokratických krajinách, ak sa raz dostane k moci. Pravda, zatiaľ len slovne.

Všetko je ako z učebnice: vyvoláte strach blížiaci sa panike, ukážete prstom na nepriateľa, a keď sa ten neunúva poponáhľať, aby vám doprial efektné zakončenie volebnej kampane, pošlete mu preventívne vojakov naproti. Na cestu im ešte pribalíte zopár nehoráznych úvah, napríklad že budú môcť strieľať ostrými, ak ich niekto „napadne“ hádzaním kameňov, a podobne.

Jeho oponenti už nemusia nič zveličovať. Trump najprv vlial svetovej krajnej pravici novú krv do žíl a teraz jej ukazuje, čo všetko si môže dovoliť aj v demokratických krajinách, ak sa raz dostane k moci. Pravda, zatiaľ len slovne. Rasistické útoky a akty domáceho politického terorizmu páchajú zatiaľ len niektorí jeho oddaní fanúšikovia.

Všetko iba preto, že tuší, že ak opozícia ovládne Snemovňu reprezentantov, neprejde mu už cez Kongres ani čiarka a čoskoro môže čeliť impeachmentu, a ak ovládne i Senát, jeho dni v úrade budú takmer naisto zrátané. To rozhodnutie je na Američanoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #utečenci #Kongres USA #Donald Trump