Bombakšeft sa skončil

Zatiaľ čo v takom Rumunsku, ktoré bolo v minulosti symbolom korupcie, sa vďaka šéfke protikorupčného úradu podarilo dostať pred súd mnohé veľké ryby, u nás sa boj s touto hydrou viedol dlho iba na papieri.

15.11.2018 22:00
debata (9)

Hoci raz za čas sa v médiách objavila správa, že obvinili profesora, ktorý od študentov zobral ako úplatok klobásy a víno, bolo to skôr na smiech, lebo skutočné kauzy ležali ladom. Kvôli nedôslednosti polície sa dokonca podarilo uniknúť aj poslancom obvineným z brania úplatku.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu v kauze nástenkový tender preto možno považovať za prelomové. Prvýkrát v histórii samostatného Slovenska pôjdu bývalí vysokopostavení politici za mreže. Bombakšeft za 120 miliónov eur, v ktorom bolo od začiatku jasné, že o víťazovi tendra je vopred rozhodnuté, tak má právnu dohru, ktorú by v roku 2008 asi nik nepredpokladal.

Trvalo to síce neskutočne dlho, ale dočkali sme sa. Exminister Marian Janušek dostal jedenásť rokov a Igor Štefanov deväť. Takéto vysoké tresty budú mať nepochybne odstrašujúci účinok na každého, kto by zvažoval, že si takýmto spôsobom „privyrobí“.

Cez verejné obstarávanie tečú milióny eur a úradníci, ktorí o týchto zákazkách rozhodujú, budú mať vždy pokušenie trochu si z nich „uliať“.

Janušek a Štefanov by mali byť dostatočným varovaním.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #nástenkový tender #Marián Janušek #Igor Štefanov