List do Marrákeša

Slovensko môže byť spokojné. Naše námietky proti globálnej dohode o migrácii, ktorú v pondelok schválilo 164 štátov OSN, boli zohľadnené a do bodky vyplnené. Až na to, že Slovensko sa k dohode nepripojilo a do Marrákeša neposlalo, povedané Andrejom Dankom, ani upratovačku z ambasády. Môže byť niečo trápnejšie? Áno, môže.

10.12.2018 22:00
marrakéš Foto: ,
Prázdne miesto pre predstaviteľa z USA na konferencii OSN o migrácii v Marrakéši.
debata (122)

Akýkoľvek pohľad na migráciu, ktorý sa neprotiví základným ľudským právam a medzinárodným konvenciám, je legitímny. Dokiaľ bude väčšina Národnej rady a väčšina vlády trvať na tom, že Slovensko sa k paktu OSN nepripojí, Slovensko sa jednoducho nepripojí. V poriadku.

V poriadku však nie je, keď verejní činitelia klamú. Ba čo viac, keď vydávajú lži za autoritatívnu pravdu, proti ktorej nemožno namietať, pretože veď oni ju majú potvrdenú deväťdesiatimi hlasmi v parlamente.

Najväčší trapas je list, v ktorom sa naša reprezentácia sama usviedča buď z nekompetentnosti, alebo z vedomého zavádzania verejnosti. Vyberte si, čo je horšie.

Podľa listu, ktorý do Marrákeša došiel z Bratislavy, migračný pakt je vraj nekonzistentný s bezpečnostnou a migračnou politikou nášho štátu. Slovensko potvrdzuje svoju suverenitu pri definovaní svojej migračnej politiky. Ilegálnu migráciu považuje za zlo. Žiaden dokument vraj nemôže obmedziť právo Slovenska na vlastnú migračnú politiku a na to, koho prijme a koho nie. No a na záver, obligátne, Slovensko odmieta politiku migračných kvót.

Každý, kto sa rozhodne obetovať dvadsať minút pohľadu na prijatý dokument, zistí, že migračný pakt nášmu listu vôbec neprotirečí. Zdá sa, akoby Slovensko namietalo proti nejakému celkom inému dokumentu, o akom sa na pôde OSN nerokovalo a v Marrákeši sa neschvaľoval.

Z nášho listu kričí snaha slovenských politikov vlastnoručne vyrobiť a slávnostne spáliť nejakého slameného panáka. To je jednoduchšie ako riešiť reálne problémy, aj preto ich politici odjakživa tak obľubujú. Lenže i slamené panáky sa dajú vyrábať šikovnejšie, nie až takto okato.

Pre tých, čo nie sú ochotní čítať text paktu, zhrnul jeho zmysel generálny tajomník OSN António Guterres a po ňom rozliční medzinárodní právni experti. Pakt je explicitne nezáväzný a nielenže nenarúša, ale doslova zdôrazňuje suverenitu štátov pri formulovaní vlastnej migračnej politiky. Migrantov nikomu nevnucuje a ilegálnu migráciu považuje za zlo, pretože sa s ňou spája pašeráctvo a iné zločiny. Bodka.

Ak ten, kto je pod dokumentom podpísaný ako prvý, verejne pri jeho schvaľovaní vyhlási, že dokument je nezáväzný, potom je jednoducho nezáväzný, pretože akýkoľvek iný výklad by ho usviedčal zo zavádzania a dohodu by urobil nulitnou.

Guterres nezavádza, ako nezavádzal ani v júli, keď sa na znení textu dohodlo vyše 190 štátov sveta. To, že niektoré z nich potom podľahli propagande krajnej a niekde aj nie až takej krajnej pravice, je trapas. Väčší trapas z nášho pohľadu je, že tejto propagande podľahol náš parlament a vláda, v ktorej vraj tvrdí muziku sociálna demokracia. No a najväčší trapas je list, v ktorom sa naša reprezentácia sama usviedča buď z nekompetentnosti, alebo z vedomého zavádzania verejnosti. Vyberte si, čo je horšie.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Marrákeš #migračný pakt OSN