Skokani roka

Poslanci neurobili nič, a výrazne im zhrubnú peňaženky. Neurobili nič v tom zmysle, že nerozhodovali o ponechaní si zmrazených platov. Kým vlani si ich zvýšili o symbolické jedno euro, teraz im automaticky poskočia o dobrú tisícku plus päť stovák na paušálne náhrady.

11.12.2018 22:00
debata (5)

Prejavili štedrosť aj voči ostatným ústavným činiteľom. Najväčšiu radosť môže mať prezident, na osobnom účte mu každý mesiac pribudne štyritisíc eur.

Hlavný argument zákonodarcov? Veď sa ekonomike štátu dlhodobo darí, rastú príjmy obyvateľov a podľa dosiaľ platného zákona máme aj my nárok na bonus. Otázne však je, do akej miery sa osobne na úspechoch Slovenskej republiky podieľajú.

Za permanentné vedenie žabomyších vojen bez predkladania vlastných rozumných alternatív si opozícia pochvalu určite nezaslúži. Podobne ako koaliční poslanci za produkciu legislatívnych zmätkov, ktoré si vyžadujú opakované reparáty. Pokiaľ ide o disciplínu a „pracovné nasadenie“, tak to si oba tábory naozaj nemajú čo navzájom vyčítať.

Zaujímavý je posun pohľadu na odmrazenie platov našej politickej elity. Kým pred rokom sa vtedajší premiér Robert Fico zastrájal, že s tým spojí hlasovanie o dôvere vláde, teraz smeráci čušali ako voš pod chrastou. Čo bolo, bolo… Napriek tomu, že s koaličnými partnermi sľúbili, že sa tento chúlostivý problém vyrieši v priebehu roka novelou zákona. Ak sa aj niekto pokúsil čosi navrhnúť, u ostatných naprieč politickým spektrom nenašiel ohlas.

Vari netreba spochybňovať, že si po ôsmich rokoch môžu aj ústavní činitelia prilepšiť, ale takýto superskok bije do očí každému. Zrejme sa účelovo dohodli, že sa nedohodnú, a tak sa vlastne dohodli. Nuž, dobrú chuť, len aby im nezabehlo.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #príimy ústavných činiteľov #odmrazenie platov poslancov #legislatívne zmätky