NÁZOR: Čierno-biely svet

Prvé kolo ankety Najväčší Slovák máme za sebou. Dozvedeli sme sa, ktorých sto osobností považujú jej účastníci za najvýznamnejšie. Nejde o reprezentatívnu vzorku respondentov a podľa toho berme výsledky hlasovania. Na druhej strane ukázali na isté úskalia tejto súťaže i nášho myslenia.

02.01.2019 20:00
debata (5)

Ako v televíznom prenose upozornil režisér Juraj Jakubisko (na 45. priečke), samotný názov diskriminuje ženy. Nebolo ich veľa, do prvej desiatky postúpila len speváčka a skladateľka Marika Gombitová. Na druhej strane z oblasti vážnej hudby okrem Petra Dvorského iného na zozname nenájdete. Obľúbených hercov a úspešných športovcov (aj žien) je tam o čosi viac. Zato ekológ, z prelomu 18. a 19. storočia, iba jeden. Aspoň už aj moderátori relácie vedia, kto to bol Jozef Dekret Matejovie. Z učiteľov sa do stovky prebojoval len Ján Jesénius (skončil na popravisku roku 1621). Na Jána A. Komenského si nik nespomenul, hoci pôsobil i na Slovensku.

V ankete sa umiestnilo pomerne dosť verejných činiteľov, tých súčasných politikov až nezaslúžene veľa. Aj tu by malo platiť, že ich objektívne zhodnotenie si vyžaduje určitý časový odstup. Medzi postupujúcimi okrem stálej trojice Ľudovít Štúr, Milan R. Štefánik a Alexander Dubček zahviezdil aj Gustáv Husák, na ktorého ľudia i historici prestávajú hľadieť výlučne negatívne. Začíname chápať, že svet nie je bielo-čierny?

O ďalšiu priazeň sa v druhom kole budú uchádzať jedenásti, solúnski bratia Cyril a Metod totiž kandidujú spoločne. Porovnávať však Juraja Jánošíka napríklad s Antonom Srholcom či Petra Sagana s Andrejom Hlinkom bude zložité. Anketu síce treba chápať najmä ako šou, ale predsa len môže prispieť k lepšiemu formovaniu spoločenského povedomia na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Najväčší Slovák