Búchanie dvermi v prievane

USA a Izrael splnili slovo, čo sa im nie tak často darí. Ako dlhoroční miliónoví dlžníci na príspevkoch opúšťajú UNESCO. Zároveň si ponechávajú štatút pozorovateľa. Najmä Tel Aviv teatrálne zakončil jednu z etáp, ktorej cieľom je pokúsiť sa vytvoriť z pôdy OSN miesto pre nekonečné izraelsko-palestínske trenice.

03.01.2019 22:00
debata (1)

Navyše odchádza s pocitom krivdy v podobe „protiizraelsky“ ladenej politiky UNESCO. Jej oprávnenosť však nepotvrdzuje napríklad program iniciovaný aj USA a spustený minulý rok v spolupráci so Svetovým židovským kongresom s cieľom čeliť antisemitizmu a popieraniu holokaustu.

Washington okrem podpory strategického spojenca na Blízkom východe odchodom z organizácie ušetrí okolo 600 miliónov dolárov za nesplatené členské príspevky. Obe krajiny ako pozorovatelia budú mať prehľad o tom, čo sa varí v kuchyni tejto organizácie OSN a v príhodnej chvíli sa môžu vrátiť cez dvere, v ktorých „zabudli“ strčenú topánku.

Nie je to prvý a ani posledný prievan v UNECSO. Napríklad USA v roku 1984 „buchli dvermi“ v čase vládnutia Reaganovej administratívy. Vtedy tak ako dnes bola dôvodom tradične skloňovaná korupcia obohatená o „ideologickú“ lojálnosť k vtedajšiemu Sovietskemu zväzu. V roku 2003, počas vlády Georgea Busha ml., sa USA opäť stali plnoprávnym členom UNESCO.

Ako cez kopirák sa zachovala Británia, ktorá „buchla dvermi,“ aby sa cez ne vrátila v roku 1997. Izrael zase v roku 2016 pozastavil svoje členstvo v reakcii na prijatú rezolúciu o svätých miestach a kritizujúcu Tel Aviv za obmedzovanie moslimov v prístupe k nim.

Väčšina sveta reagovala na krok Izraela a USA s neskrývanou ľútosťou. Nie pre nesplatené milióny. Hlavne pre vznik prekážky na ceste nepopierateľného vkladu oboch krajín do piatich základných programov UNESCO, akými sú vzdelávanie, prírodné vedy, sociálna a humanitárna oblasť, komunikácia a informácie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Spojené štáty #UNESCO #izraelsko-palestínske trenice #nesplatené členské príspevky