Ľavá a pravá ruka

Do zdravotníctva po niekoľkoročných finančných suchotách postupne prichádzajú prepotrebné peniaze na nákup novej techniky. Druhá, no určite nemenej vážna situácia však súvisí s akútnym nedostatkom pracovníkov v tomto rezorte, a to takmer vo všetkých kategóriách.

16.01.2019 08:00
debata

Vlani vláda prijala opatrenie, ktoré umožnilo lekárskym fakultám prijať na štúdium viac medikov v nádeji, že ich potom aj viac ostane pracovať na Slovensku. Pokiaľ však ide o ostatný personál nemocníc a ambulancií, sme svedkami presne opačného postupu. Viaceré stredné zdravotnícke školy výrazne znižujú počty prijímaných žiakov. Tam, kde ešte vlani otvárali dve triedy, budú sa musieť uspokojiť s jednou. A tak absencia praktických sestier, sanitárov či farmaceutických laborantov bude v najbližších rokoch opäť gradovať.

Vyzerá to, akoby ľavá ruka nevedela, čo robí pravá. Zriaďovateľom stredných škôl sú krajské samosprávy, ktoré síce dostávajú od ministerstva školstva určité kritériá na určovanie najvyššieho počtu žiakov prvého ročníka pre daný rok, ale s konečnou platnosťou rozhodujú župy. Napodiv oba rezorty v tom problém nevidia, no Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov bije na poplach.

Iste, argumenty o slabších populačných ročníkoch a o reálnom záujme deviatakov o jednotlivé typy stredných škôl majú opodstatnenie. Pochopiteľný je aj zámer, aby sa žiaci so slabšími výsledkami v učení netlačili na gymnáziá, ale viac sa zamerali na študijné odbory, po ktorých volajú najmä vlajkové lode slovenského priemyslu. Ťažko sa však dá rozumieť utlmovaniu zdravotníckych škôl. Preto sú obavy spomínanej komory na rozdiel od stanovísk ministerstiev naozaj adekvátne. Oprávnene žiada, aby sa celá záležitosť čím skôr rozumne prehodnotila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lekárska fakulta #nedostatok sestier #stredné zdravotnícke školy