Archivárka Ajuška

Martin Glváč, Boris Kollár, Juraj Droba, Andrej Danko a spomínal sa už i Daniel Lipšic… Ktorý z politikov si ešte nedopisoval s „Ajuškou“, nech sa prihlási u jej riadiaceho orgánu, toho času v Banskej Bystrici. Alebo v Leopoldove. Alebo v Justičnom paláci v Bratislave. Ťažko ho sledovať, pretože, aspoň čo sa väzníc týka, je to skrátka nomád.

15.01.2019 20:00
debata (96)

Spomedzi postáv, ktoré vyšetrovatelia objavili v mobile a počítači podnikateľky podozrivej z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, zatiaľ vyčnieva meno námestníka generálneho prokurátora pre netrestný úsek Reného Vaneka. Hoci Generálna prokuratúra tvrdí, že Vanek už len vzhľadom na svoju pracovnú pozíciu nemal nijakú šancu ovplyvňovať vyšetrovanie vraždy, v ktorej je Alena Zs. jednou z hlavných podozrivých, jeho nadriadený našťastie zareagoval rýchlo a razantne.

Alena Zs. si svoje konverzácie s rôznymi vplyvnými pánmi archivovala, a ťažko uveriť, že to robila iba preto, aby sa jej raz ľahšie písali memoáre.

Nech by bol kontext Vanekovej korešpondencie s dotyčnou akejkoľvek povahy, Jaromír Čižnár správne usúdil, že ponechať si takéhoto námestníka by znamenalo riskovať budúcu katastrofu. Nie preto, že by sa Vanek nevyhnutne musel pokúšať nejako vysekať dotyčnú z maléru, v ktorom je až po uši.

Skôr preto, lebo sa ukázalo, že dotyčná si svoje konverzácie s rôznymi vplyvnými pánmi archivovala, a ťažko uveriť, že to robila iba preto, aby sa jej raz ľahšie písali memoáre.

Prvým dôvodom, ktorý napadne i laikovi, je ten, že archív možno pikantných, možno aj nejako inak inkriminujúcich konverzácií slúžil ako knižnica, z ktorej by sa dalo v pravý čas vytiahnuť tú-ktorú položku a otrčiť ju „cieľu“ pred oči: „Mám ti zničiť kariéru alebo urobíš, čo chcem, aj bez toho?“

Pravdou je, že všetky jej ciele mali potenciálne čo stratiť. Dokonca aj Boris Kollár, ktorý si z imidžu…hm…suk­ničkára ostentatívne nič nerobí: môže si to dovoliť iba preto, lebo sa ešte k žiadnemu verejnému úradu nedostal (našťastie). Len čo by si sadol na stoličku, z ktorej by ho podobná aféra mohla vykopnúť, všeličo by sa pre neho zmenilo. Tak, ako sa to zmenilo pre Vaneka, ktorý už prišiel o funkciu a momentálne sa rozhoduje, ako to bude vôbec ďalej s jeho kariérou prokurátora.

Prečo boli takí neopatrní? No preto, lebo Alene Zs. stačilo v zdanlivom bezpečí virtuálneho priestoru poškrabkať im podbradky a poštekliť egá, napuchnuté buď ich kariérami, alebo od prirodzenosti. A prečo by podnikateľka z Komárna vôbec viedla takúto agendu? Odpoveďou môže byť osoba, ktorú sme posmešne nazvali jej riadiacim orgánom.

Ak by sa ukázalo, že skutočným majiteľom jej archívu bol jej donor Marian Kočner, vlastne by to ani neprekvapilo. Celú svoju kariéru opieral o informácie o všetkom a o každom, na koho sa len dostal. Možno ani priamo vydierať nemusel. Možno iba stačilo, aby dotyční vedeli, že on vie.

Ešte jedna vec odlišuje Vaneka od ostatných. Vaneka bolo možné z dôvodu vydierateľnosti vyhodiť. Tí ostatní mohli byť vydierateľní rovnako dobre. Lenže vyhodiť by sa museli len oni sami. A to najskôr nespraví žiaden z nich.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová #Alena Zs. #René Vanek