Stratená misia

Dolná snemovňa britského parlamentu schválila v utorok večer návrh konzervatívnej poslankyne Caroline Spelmanovej a labouristu Jacka Dromeyho, podľa ktorého parlament odmieta odchod z Európskej únie bez dohody.

30.01.2019 20:00
debata (1)

Tá istá snemovňa však odmietla návrhy opozície, aby vláda vylúčila odchod z EÚ bez dohody a zároveň odložila brexit, alebo aspoň poskytla parlamentu viac času na schválenie novej dohody.

Výsledok týchto šachov je jediný. Väčšina britských poslancov je vedno s vládou Theresy Mayovej rozhodnutá spustiť brexit podľa plánu, čiže 29. marca. S dohodou či bez nej, pretože schválený návrh Spelmanovej a Dromeyho nie je pre vládu záväzný.

Konzervatívne kruhy vychvaľujú premiérku za to, ako vraj nedávnu zdrvujúcu prehru (keď parlament odmietol jej návrh dohody s EÚ) v utorok obrátila vo svoje veľké víťazstvo. Parlament totiž schválil návrh, pod ktorý sa podpísali probrexitové i protibrexitové krídlo konzervatívcov: podľa neho má Mayová v Bruseli opäť otvoriť dohodu s úniou a vyjednať zmeny v tzv. írskej poistke.

Fakt, že konzervatívci boli schopní nájsť kompromis, ktorý dočasne zmieril dve znesvárené stranícke krídla, nemá ešte nijaký dosah na výsledok, ktorým bude konečná podoba brexitu.

Bývalý šéf diplomacie, populista Boris Johnson, ktorý sa po svojom odchode z vlády premenil na tvrdého kritika Mayovej, dokonca vyhlásil, že ak premiérka docieli zmeny v tejto časti dohody, podporí ju i on.

To všetko svedčí iba o jednom: Konzervatívna strana je tak zahľadená do seba a do svojich vnútorných sporov, že nie je schopná vidieť rozdiel medzi sebou samotnou a Spojeným kráľovstvom. Fakt, že konzervatívci boli schopní nájsť kompromis, ktorý dočasne zmieril dve znesvárené stranícke krídla, nemá totiž ešte nijaký dosah na výsledok, ktorým bude konečná podoba brexitu.

Konečná podoba nevzíde z kompromisu vnútri Mayovej strany, ale len z kompromisu Mayovej s Európskou úniou. A tá dáva zatiaľ dosť jednoznačne najavo, že za prijateľný kompromis považuje dohodu z novembra minulého roka, a že na tomto kompromise nechce nič podstatné meniť. Mayovej misia tak vyzerá vopred stratená.

Záruka, že írsko-severoírska hranica zostane čo možno najviac otvorená bez ohľadu na budúci formát obchodných vzťahov Británie a EÚ, je podľa už raz uzavretej dohody dosiahnuteľná tým, že Severné Írsko zostane fungovať v režime blízkom colnej únii. Pre brexitérov je to však záväzok, z ktorého nebudú môcť len tak vycúvať. „Alternatívne riešenia“, ktoré chce Mayová predložiť Bruselu, hovoria o technologických a infraštruktúrnych opatreniach, podstatou je však práve snaha zmeniť záväznosť írskej poistky.

Tvrdý brexit sa z možnosti, ktorú vraj chceli všetci odvrátiť, stáva možnosťou, na ktorú sa každý pripravuje. Toľko vychvaľovaný kompromis, ktorý Mayová dosiahla, je len jej vzdaním sa krídlu tvrdých brexitérov. Pokiaľ bola únia pramálo ochotná otvárať Pandorinu skrinku nových rokovaní kvôli britskej premiérke, pravdepodobnosť, že tak urobí pre politikov typu Johnsona, je ešte mnohonásobne nižšia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #britský parlament #írska poistka