Spodné prúdy

Podobne ako sa v podzemí nachádza ropa, aj v spoločnosti sú rôzne spodné prúdy. Čakajú na uvoľnenie a cestu von. Stačí iba zistiť, kde sú a začať vŕtať dieru a ten pretlak sa uvoľní. Zhuba takto nahlas uvažuje hlavný stratég kampane pre odchod Británie z EÚ Dominic Cummings, ktorého vo filme Brexit stvárnil Benedict Cumberbatch.

31.01.2019 20:00
debata (27)

Dnes vieme, že táto kampaň bola úspešná. Prostredníctvom algoritmov a štatistických analýz sa Cummingsovi podarilo zistiť, kto sú voliči, ktorí si želajú odchod Británie z EÚ, a že chcú získať späť kontrolu nad vlastnou krajinou.

Pocit, že ľudia sú len figúrky a vlastne o ničom nerozhodujú, sa úspešne darí šíriť aj rôznym „alternatívnym“ médiám a antisystémovým silám u nás. A aj snaživých vŕtačov, ktorí chcú z podzemia uvoľniť zdroje hnevu a frustrácie, sa zopár nájde.

Možno nepoužívajú sofistikované matematické metódy (len aby sme ešte neboli prekvapení…), no vedia priamo osloviť ľudí a šikovne narábajú so sociálnymi sieťami.

Zatiaľ čo kampaň väčšiny prezidentských kandidátov pôsobí ospalo, Štefan Harabin už vo svojom autobuse obieha celé Slovensko. A na jeho facebookovej stránke mu priaznivci spievajú ódy. Harabin sa štylizuje do roly bojovníka proti establišmentu, ktorý má byť symbolom všetkého zlého (čo na tom, že bol roky jeho súčasťou…). Vie, že najdôležitejšie je ovládnuť pocity ľudí a získať tak podporu frustrovaných voličov.

Ostatní kandidáti by preto nemali zaspať na vavrínoch a neustále poukazovať, že Harabin v skutočnosti, žiadnu alternatívu proti arogancii moci nepredstavuje. On sám je symbolom zneužitia moci. Lebo nič neznie bizarnejšie, ako keď hovorí, že jednou z jeho priorít je právny štát.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #antisystémové sily #alternatívne médiá